Gisteren werden 33 grienden gedood op een van de Faeröer Eilanden, Sandoy. Toen Sea Shepherd-bemanningsleden in de gaten kregen dat deze groep walvissen zich dicht in buurt van de dodingsbaai bij Sandoy begaf, repten land- en zeeteams zich direct naar de baai toe. Helaas konden ze de slachtpartij niet voorkomen en werden 14 Sea Shepherds gearresteerd.

gearresteerd
© Sea Shepherd

Het landteam was als eerste ter plaatse bij de dodingsbaai. Drie Sea Shepherd-boten spoedden zich hier ook naar toe, maar kwamen helaas tegelijk aan met schepen van de Deense marine en een politiehelikopter. De Sea Shepherd-schepen werden door de marine gedwongen op afstand te blijven tijdens de slachtpartij. Het gehele landteam en de bemanning van drie boten, 14 vrijwilligers uit Zuid-Afrika, Spanje, Mexico, Italië, Australië en Frankrijk, is gearresteerd en overgebracht naar Torshaven, onder luid gejuich van Faeröerders.

arrestatie
© Sea Shepherd

De vermoedelijke tenlastelegging: obstructie van de grind. Vanmiddag worden de arrestanten waarschijnlijk voorgeleid.

‘Het landteam ging het water in, tussen de grienden en de boten aan de ene kant en de killers op het strand. Eén boot is dichtbij geweest om opnamen te maken, de andere boten bewaarden afstand. Het is nog afwachten, maar we verwachten een boete en deportatie. De maximale straf voor obstructie van de grind is 4 maanden’, aldus Erwin Vermeulen vanaf de Faeröer Eilanden.

Een van de plaatselijke kranten noemt de gearresteerde Sea Shepherds (eco)terroristen. Verbazingwekkend, aangezien deze vrijwilligers juist vreedzaam protesteren tegen een bloederige slachtpartij waarbij hele families walvisachtigen wreed worden gedood, door ze praktisch het hoofd af te hakken.

gearresteerd
© Sea Shepherd

Tijdens de actie werd veel belastend beeldmateriaal vastgelegd, dat Sea Shepherd zal voorleggen aan het Europees Parlement. De organisatie eist dat maatregelen tegen Denemarken worden genomen, vanwege het toestaan van deze illegale walvisslachting.

Vrijwilligers van Sea Shepherd zijn nu 86 dagen aanwezig op de Faeröer en hebben tijdens campagne Grindstop vooralsnog drie groepen met walvissen weggeleid van de bloeddorstige eilandengroep en veel gedocumenteerd.

Lees hier meer over campagne Grindstop.

Bron: Sea Shepherd ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde