Elk jaar circuleren ze weer op internet en sociale media: gruwelijke, bloederige beelden van wreed afgeslachte dolfijnen en grienden. Maar dit jaar hebben de walvisachtigen een machtige medestander op de Faeröer-eilanden: Sea Shepherd gaf dinsdag tijdens een persconferentie in Torshavn de aftrap van campagne Grindstop 2014. Honderden vrijwilligers uit 27 landen reizen tussen 17 juni en 1 oktober af naar de Faeröer-eilanden, om de walvisachtigen te beschermen tegen de barbaarse ‘grindadráp’, of ‘grind’.

grindstop
© Sea Shepherd

Elk jaar worden zo’n 1000 grienden op een wrede manier afgeslacht bij de Deense Faeröer-eilanden. De drijfjacht vindt gewoonlijk plaats in de zomermaanden en is volgens de Faeröerders onderdeel van hun traditie. Al honderden jaren drijven ze grienden en dolfijnen baaien in waarna jong en oud vol overgave deelnemen aan een bloederig moordfeest. Volgens de Faeröerders hadden zij het vlees van deze walvisachtigen nodig om niet te verhongeren. Tegenwoordig gaat die vlieger al lang niet meer op en is er geen enkele valide reden voor de massaslachting. Hoewel de Europese Unie dergelijke activiteiten afkeurt, weten de Faeröerders telkens weer door de mazen van EU-restricties te glippen.

Sea Shepherd voert al jaren actie tegen de grind. Tijdens de vorige campagne, Ferocious Isles, in 2011, werd geen enkele griend gedood dankzij patrouilles van de activisten. Met de campagne van dit jaar wil Sea Shepherd dat er een volledig einde komt aan de grind, met de inzet van honderden mensen die ruim drie maanden de 23 baaien waar de grind plaatsvindt in de gaten houden, vanaf land en zee. De activisten zullen de walvissen wegleiden van de kust en waar nodig actie ondernemen tegen een grind.

‘Dit jaar komen we op volle sterkte terug naar de Faeröer-eilanden, we zijn sterker dan ooit tevoren’, aldus campagneleider Lamya Essemlali.

Tijdens campagne Grindstop zullen medewerkers van Sea Shepherd op de Faeröer-eilanden onderzoek doen en verslag leggen, informeren van en contact leggen met de eilanders en via internationale media kennis en bewustzijn vergroten. Vergelijkbaar met de massale aandacht die de jaarlijkse campagne tegen de dolfijnjacht in Taiji, Japan, oplevert, zal Sea Shepherd de hele wereld laten zien welke gruwelen zich afspelen op de Deense Faeröer-eilanden, het ‘Taiji van het Noorden’, om de Faeröerders meer dan ooit onder druk te zetten.

Bekijk beelden van de persconferentie op 17 juni:

Bron: Sea Shepherd ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde