De Australische overheid moet de bescherming van het Great Barrier Reef snel verbeteren en dreigingen van industriële mijnbouw aanpakken want anders komt het unieke koraalrif op de lijst van bedreigd erfgoed. Dat heeft de Werelderfgoedcommissie van UNESCO gisteren besloten tijdens de jaarvergadering in Doha, Qatar.

zeereservaten australië Great Barrier Reef

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is blij dat de Werelderfgoed organisatie van de Verenigde Naties zich zo ferm uitspreekt. Volgens Richard Leck van WWF Australië hebben de regeringen van Australië en van de staat Queensland enorme druk uitgeoefend om met een verwaterd compromis te komen.

“UNESCO staat voor haar zaak. De Werelderfgoed commissie heeft Australië in overduidelijke taal de wacht aangezegd. Dit is een overwinning voor miljoenen mensen overal ter wereld die terecht zeggen dat het Great Barrier Reef geen stortplaats is.”

Dumpen van drie miljoen kuub baggerslib
Het Great Barrier Reef staat ernstig onder druk door onder meer vervuiling, aanleg van grote havens en opwarming van de oceanen. Begin dit jaar gaf Australië groen licht voor het dumpen van drie miljoen kuub baggerslib vlak naast het unieke Great Barrier Reef. De modder kan het koraal, waardevolle zeegrassen en ander zeeleven ernstig beschadigen. Het WNF voert al een jaar intensief campagne om de sliblozing te stoppen. Afgelopen maandag, op de eerste dag van de vergadering van de Werelderfgoedcommissie, heeft het WNF ruim 200.000 handtekeningen aangeboden om grootschalige lozing van baggerslib vlakbij het Great Barrier Reef te voorkomen.

Persbericht WNF