De laatste tijd zijn er steeds meer bultruggen in Britse wateren te zien. Volgens experts betekent dit dat de diersoort langzaam herstelt van de commerciële walvisjacht. Toch waarschuwen natuurbeschermers ook dat veel dieren met verwondingen aanspoelen en dat de hoeveelheid waargenomen dieren wijst op een verstoord zeeleven.

Waarschuwing voor toename walvissen in Britse wateren
Waarschuwing voor toename walvissen in Britse wateren die in aanvaring komen met schepen | Foto: publiek domein

Sinds 2019 zijn in Cornwall, in het zuidwesten van Groot-Brittannië, 75 bultruggen geregistreerd. Ooit waren de dieren zeer uitzonderlijk in de Britse wateren, wat te wijten was aan de commerciële walvisjacht. Inmiddels is die jacht verboden en dat verbod lijkt zijn vruchten af te werpen, want volgens de Britste natuurorganisatie The Wildlife Trusts herstellen de aantallen van de dieren. Wel waarschuwt de organisatie voor de menselijke activiteiten die het zeeleven verstoren.

Gestrand

In Cornwall zijn in de afgelopen 12 maanden meer dan 170 walvisachtigen gestrand en 247 zeehonden. Veel dieren hadden zijn gewond geraakt door visserijactiviteiten. Zo ook de lokaal beroemde tuimelaar Nick. Hij spoelde aan met verwondingen die door een schroef veroorzaakt lijken. Zulke verwondingen zijn in sommige gevallen fataal. Een dwergvinvis die in de Theems werd gevonden, moest worden afgemaakt om zijn verwondingen. Daniele Clifford van de afdeling voor het behoud van zeeleven bij The Wildlife Trusts:

“Veel te veel zeedieren worden onnodig gedood als gevolg van niet-duurzame visserijpraktijken. Ook de verloren en afgedankte vistuigen richten veel schade aan, vooral voor zeehonden, dolfijnen en andere zeezoogdieren.”

.

Smeltend Noordpoolijs veroorzaakt conflicten tussen orka’s en de mens

Klimaatverandering

Hoewel Lissa Batey, hoofd van het behoud van zeeleven bij The Wildlife Trusts, het geweldig vond dat er zoveel dieren te zien waren in de zee, is ze ook kritisch. De orka’s, witsnuitdolfijnen en tuimelaars die gespot waren aan de zuidkust zijn ver van hun natuurlijke subarctische wateren. Ook de grote hoeveelheid aan walvisachtigen vertelt het verhaal van verstoord zeeleven:

“Het is duidelijk dat onze oceanen onder enorme druk staan door visserij, vrijetijdsbesteding in het water, vervuiling en klimaatverandering. Al deze problemen hebben een enorme impact op het leven op zee.”

Bron:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma