In de duisternis van het winterse sneeuwlandschap van Noord-Noorwegen duidt een enorme zwerm meeuwen boven een Arctische fjord op de aanwezigheid van een groep ongewone roofdieren in het water. Doordat het ijs op de Noordpool in recordtempo daalt, vergroten orka’s hun jachtgebieden naar het noorden en brengen ze meer tijd door in de poolwateren, zo concluderen Amerikaanse wetenschappers.

orka's
Smeltend Noordpoolijs veroorzaakt conflicten tussen orka’s en de mens | Foto: publiek domein

Bij een bezoek aan het uitgestrekte Skjervoy fjord in de Noordelijke IJszee van AFP, konden zeventig tot tachtig orka´s gezien worden die zich verzamelden in kleinere familiegroepen. De steeds frequentere waarnemingen van de orka´s in de noordelijkere gebieden suggereren dat de orka´s zich leren aan te passen aan de pas gesmolten wateren in het noordpoolgebied.

Wereldwijde populatie

De orka is in bijna alle wereldzeeën te vinden en de populatie wereldwijd wordt op 50.000 geschat. In de Arctische zee voedt het zwart-witte lid van de dolfijnenfamilie zich met de beluga walvis en waarschijnlijk sommige soorten zeehonden, zegt Marie-Anne Blanchet van het Noorse Poolinstituut. Het veranderende migratiepatroon van de orka´s heeft waarschijnlijk ook te maken met het feit dat hun favoriete voedsel, haring, om nog onduidelijke redenen ook verder naar het noorden opschuift. Blanchet vertelt:

“Het zijn roofdieren met een groot aanpassingsvermogen, dus ze zijn opportunistisch.”

Mens-dierconflicten

De nieuwe jachtgebieden van de orka´s leiden ook tot ongekende conflicten met de mens. Eind november werden in de wateren voor de Groenlandse hoofdstad Nuuk vier orka´s gedood door vissers. Zij zagen de orka´s als een ongewenste concurrent en besloten ze te doden. Volgens de Groenlandse wet is het toegestaan om orka´s te doden.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Annick Nieuwkoop