Vrouwelijke chimpansees gedragen zich onderling asocialer dan wanneer ze communiceren met mannelijke chimpansees, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Ze zijn negatiever naar andere vrouwtjes en verontschuldigen zich minder vaak voor hun gedrag.

chimpansees
Foto: Wikimedia Commons

Vooral de bewust uitgeoefende bewegingen met het hoofd en de rest van het lichaam werden als signalen gezien door de Amerikaanse onderzoekster Nicole Scott van de Universiteit van Minnesota. Ze bestudeerde zeventien vrouwelijke chimpansees en vijf mannetjes. Naar mannetjes toe communiceerden de vrouwtjes veel vriendelijker dan in hun contact met geslachtsgenoten.

De mannelijke chimpansees daarentegen passen hun gedrag helemaal niet aan aan het geslacht van hun gesprekspartner. “Ik zie wel gelijkenissen met mijn eigen leven”, liet Nicole Scott weten aan de BBC. “Vrouwen zijn agressief en competitief tegenover elkaar, terwijl mannen hun gedrag nauwelijks aanpassen.”

Ook liet Scott weten aan de BBC dat het niet zo is dat vrouwtjes agressiever zijn dan mannetjes, maar wel dat ze hun agressie uiten op een andere manier. De studie verschijnt in het wetenschappelijke tijdschrift ‘American Journal of Primatology’.

Bron: De Morgen ©PiepVandaag.nl