Gaat de koolmees de opwarming van de aarde overleven? Volgens buitengewoon hoogleraar ecologische genetica aan de Universiteit van Wageningen is dat nog maar zeer de vraag.

Koolmees
Koolmees ©Wikimedia Commons

Door de stijging van de temperatuur leggen koolmezen vroeger eieren. Uit een studie van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) blijkt de jongen iedere 10 jaar 2 dagen eerder uit hun ei kruipen.  De jonge koolmezen krijgen dan natuurlijk voedsel en daar begint het probleem. De rupsen die als voedsel dienen komen elke 10 jaar acht dagen eerder en verpoppen zich daarna ook eerder. Daardoor ontstaat een zogenaamd “voedingsgat”.

Er zijn signalen dat de koolmezen zich hier op aanpassen. De vogels die vroeg broeden krijgen meer en beter doorvoede nakomelingen die zich bij dezelfde warmere temperaturen beter kunnen voortplanten. Ze hebben zo lijkt het de genetische eigenschappen die zijn aangepast aan de nieuwe omstandigheden.

Volgens o.a. het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) is een stijging van de temperatuur met twee graden in de komende honderd jaar acceptabel. Daar is Visser het echter niet mee eens: “Je weet immers niet of alle soorten in staat zijn om dat tempo bij te houden. Het kan goed zijn dat voor bepaalde soorten één graad opwarming al maximaal is. Dat zouden politici en beleidsmakers moeten weten.” 

Bron: Trouw ©PiepVandaag.nl