Vogelwacht Flevoland tegen zomaar afschieten van knobbelzwanen

De Flevolandse Vogelwacht heeft bezwaar gemaakt tegen de door gedeputeerde Staten van Flevoland verleende ontheffing  voor het doden van knobbelzwanen. Volgens Gedeputeerde Staten zouden de knobbelzwanen in de provincie veel schade veroorzaken. Als de ontheffing doorgaat, mag voor een periode van vijf jaar, in de gehele provincie Flevoland, knobbelzwanen worden gedood, met uitzondering van natuurgebieden.

Knobbelzwanen zwanenpaartje

Foto: Wikimedia Commons

De afgelopen vijf jaar zijn al zo’n 250 knobbelzwanen afgeschoten, terwijl er nauwelijks sprake was van schade. De laatste paar jaar is in Flevoland maar van twee landbouwpercelen schade gemeld, ontstaan door knobbelzwanen. Het aanvraagformulier, op basis waarvan de ontheffing verleend is aan de Faunabeheereenheid Flevoland (Lees: jagers), is nauwelijks ingevuld. Het is een standaardbriefje waarin staat dat knobbelzwanen schade aanrichten en dat dat dus ook wel het geval zal zijn in Flevoland.

Schade beperkt
Afschot is gebonden aan strenge voorwaarden, maar controle hierop is er nauwelijks. De instantie die controleert is dezelfde als de instantie die schiet (lees: de jagers).  In de provincie Groningen mogen knobbelzwanen niet worden afgeschoten, omdat men de schade, ongeveer 8.500 euro op jaarbasis te beperkt vond. Ter vergelijking: in Flevoland bedraagt de schade gemiddeld 1.877 euro per jaar. Dit bedrag kan eenvoudig uit het Faunafonds worden vergoed.

De rechter heeft onlangs in Overijssel een ontheffing opgeschort voor het doden van ganzen, dankzij een aangespannen spoedprocedure door de Vogelbescherming. Helaas waren toen al 5.000 ganzen gedood.

Bezwaarprocedure
Op 24  januari jongstleden is bezwaar ingediend tegen de ontheffing in Flevoland. Helaas kan een bezwaarprocedure wel zes weken duren en al die tijd kan de jacht op knobbelzwanen gewoon doorgaan. De Vogelwacht Flevoland ziet zich daarom genoodzaakt bij de Rechtbank in Utrecht een voorlopige voorziening te vragen, dit is een tijdelijke spoeduitspraak, zodat het afschieten onmiddellijk na de uitspraak wordt opgeschort.

Simon Miske, fractievoorzitter GroenLinks van Flevoland:

“Wij vragen ons af waarom toestemming is gegeven om de knobbelzwanen af te schieten. Dit staat niet in verhouding met schade die deze dieren veroorzaken. Bovendien zijn er effectieve en diervriendelijke alternatieven, zoals het gebruik van lampen, geluidsinstallaties en knalpistolen.”

Bronnen: Vogelwacht FlevolandOmroep FlevolandFlevopost ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Waar zouden we zijn zonder die schietgrage idioten…?? eerst maken ze de zwanen vleugellam, en dan willen ze ze afschieten…en dan te bedenken dat het controlerend instantie (die beweerd dat zwanen schade veroorzaken) dezelfde is die ze maar al te graag een kogel door het hoofd jaagt (als dat ze al lukt, de meeste vogels liggen fijn na te spartelen :o<
  Nederland denk na en stop met al dat onnodig dierenleed…

 2. Volgens hj moeten boeren maar weer eens gecompenseerd worden voor de schade die wild toebrengt.
  Volgens mij is dat de omgekeerde wereld, hou maar eens rekening met de wilde dieren als je ergens begint te boeren. Boeren roven het land van de natuur en als de natuur een beetje dwarsligt dan moet er geschoten worden en gecompenseerd.
  Het word tijd dat de boeren eens flink gaan inkrimpen en alleen voor Nederland gaan verbouwen en niet langer voor heel Europa, want die export leverd bijna niets op met al die subsidies die wij mogen betalen voor goedkope troep die alleen maar schade toebrengt en geen enkel voordeel.

  • Jan, niemand begint ergens te boeren, boeren zitten er vaak al honderden jaren.
   En als wij als Nederlanders graag zwanen zien,geweldig! maar: dan moeten wij als Nederlanders ook zo stoer zijn om de schade die zwanen veroorzaken te vergoeden.
   Dit geld natuurlijk ook voor andere dieren.
   En alleen voor NL produceren? en export levert bijna niks op?
   De export brengt miljarden op, en de meeste exportproducten zijn absoluut subsidievrij(varkens en kippevlees,eieren,planten,bloemen,consumptieaardappelen,pootgoed,boomteelt)
   En als alle landen alleen voor eigen consumptie produceren wordt jouw winkelwagentje wel erg leeg, geen bananen,mandarijnen,druiven,sinaasappelen,olijfproducten, zonnebloemproducten,sojaproducten,noten, amandelen,ananas,etc. meer.

 3. Tevens kun je de vraag stellen waarom er nauwelijks schade aangericht door knobbelzwanen is uitgekeerd,wordt er amper schade aangericht of wordt er bij beginnende schade direct ingegrepen(schieten) zodat er weinig schade ontstaat ?.

 4. F.Leussink zegt:

  Laat in godsnaam toch deze dieren met rust en kom niet altijd tegemoet aan de wensen van boeren en jagers.

  F.Leussink

  • allemaal leuk en aardig, en natuurlijk moet je niet ruckzichloos op zwanen schieten,maar als boeren schade hebben moet dat toch gecompenseerd worden? en helaas is die schadeuitkering een drama en verjagen onbegonnen werk.
   Dus: OF fatsoenlijk schade vergoeden,OF schade beperken(afschot)