Volgende maand begint het broedseizoen weer voor de meeste vogels. Steeds meer mensen zijn gefascineerd door dit altijd weer boeiende fenomeen. Door deze groeiende interesse voor vogels heeft de Vogelbescherming, voor het negende jaar op rij, weer camera’s opgehangen op de broedplekken van een aantal gevederde vrienden. En dus kunnen we thuis weer heerlijk meegenieten van het wel en wee van broedend Nederland.

webcams
Op bezoek in de nestkast van een steenuil | Foto: screenshot video Beleef de Lente

Bepaalde natuurgebieden zijn (deels) afgesloten tijdens het broedseizoen, om de vogels niet te storen. Toch gebeurt dit nog vaak genoeg door mensen uit interesse, of omdat zij niet weten wat de invloed is van de verstoring. Zo zijn hierdoor vaak nesten verlaten of broedsels mislukt. Dat is iets waar we als mens niet verantwoordelijk voor willen zijn.

Interesse groot
Vorig jaar keken er ruim 800 duizend mensen naar de live-beelden van de Vogelbescherming. Het aanzetten van webcams bij broedplekken brengt de toeschouwer dichterbij de vogels en vermindert de kans op verstoringen in de natuur. De inzet van 50 vrijwilligers die weblogs schrijven en filmpjes bijhouden van alle vogels wordt door de kijkers zeer gewaardeerd, blijkt uit de reacties op de Facebookpagina van de Vogelbescherming. Zo wordt meerdere malen gemeld dat iemand veel zin heeft om ‘weer de hele dag naar de webcams te kijken’ en ook verheugen velen zich op de komende maanden.

Het broedseizoen
Hoewel er geen precieze datum is waarop het seizoen begint, was vorig jaar te zien dat de weersomstandigheden ervoor zorgden dat de vogels eerder begonnen met broeden. Dit jaar hebben we te maken met een iets koudere winter, maar de kans dat het broeden eerder begint is ook nu groot. Van de bosuil is bekend dat het paren, broeden en opvoeden van de jongen al midden in de winter gebeurt. Zo hebben de bosuilen de nestkast voor 22 januari al met regelmaat bezocht. En… de slechtvalk heeft zaterdag 21 februari voor het eerst gepaard.

webcams
Ook de roodborst is te volgen via de webcams | Foto: Tim Strater/flickr

Volg de vogels
Om alle geïnteresseerden een kijkje te geven in de broedperiode, zijn er dit jaar 9 vogelsoorten te volgen via de website Beleef de Lente, namelijk de  kerkuil, bosuil, steenuil, koolmees, huismus, roodborst, ooievaar, torenvalk en slechtvalk. Tot nu toe zijn alleen de drie soorten uilen, de torenvalk en slechtvalk te zien op de webcams. We kijken nu al uit naar de andere vogels en houden de webcams goed in de gaten!

De webcams staan de komende vier maanden online en elke dinsdagavond om 19:20 uur is er op NPO 2 een samenvatting te zien met de hoogtepunten van die week.

Bronnen: Beleef de Lente, Vogelbescherming, AD ©PiepVandaag.nl Lisa van der Linden