Na dertig jaar eenzame opsluiting eindelijk contact

Chimpansee Linda heeft, voor het eerst sinds heel lange tijd, een soortgenoot in haar armen kunnen sluiten. Een zeer speciaal moment nadat ze dertig jaar, eenzaam en alleen, in een schuurtje opgesloten heeft gezeten. Linda had haar soortgenoot Julio wel al vanuit haar verblijf door het gaas gezien, maar had nog geen direct contact met hem kunnen maken. Wat er gebeurde toen het luik eenmaal openging, was zó bijzonder; daar kon Stichting AAP alleen maar van dromen.

Linda
Linda ontmoet Julio | Foto: Stichting AAP

Julio kroop er direct doorheen en pakte Linda’s uitgestoken hand. Een omhelzing volgde en even later speelden ze al samen. Later werd ook de oude Jim aan het duo toegevoegd. En hoewel Linda bij hem iets meer de kat uit de boom keek, kunnen zij het inmiddels ook goed met elkaar vinden. Directeur David van Gennep van Stichting AAP:

“Dit is zo iets bijzonders. We hebben ons de afgelopen maanden zorgen gemaakt om Linda. De schade die de eenzaamheid bij haar had aangericht, zat dieper dan vooraf gedacht. Het was daarom moeilijk om van te voren in te schatten hoe de eerste kennismaking zou verlopen. Deze succesvolle ontmoeting is een prachtige ontwikkeling.”

Sociale vaardigheden
Door haar lange opsluiting heeft Linda nooit met andere chimpansees samengeleefd. Ze is daardoor niet op de hoogte van de juiste sociale vaardigheden, dus die zal ze in de loop der tijd nog verder onder de knie moeten krijgen. Hierbij krijgt ze hulp van haar soortgenoten. Zo heeft Linda geen idee dat Julio, als leider van de groep, als eerste mag eten. Met etenstijd tast zij nietsvermoedend direct toe. Ze heeft nog een lange weg te gaan, maar ook chimpansees zijn nooit te oud om te leren!

De vriendschap tussen Linda, Julio en Jim is een geslaagde eerste stap. Binnenkort maakt Linda kennis met de andere groepsleden, Regina en Fiffy. Als Linda gewend is aan alle chimpansees apart probeert Stichting AAP Linda samen te voegen met de groep. Zo kan ze na dertig jaar alsnog gaan genieten van een mooie, oude dag.

Over Linda
Chimpansee Linda is afgelopen september vanuit het Spaanse Lanzarote aangekomen bij Stichting AAP. Ze werd als baby weggerukt bij haar moeder, ging gedwongen met toeristen op de foto en werd daarna 30 jaar lang opgesloten in een schuurtje. Linda werd door AAP gered en opgevangen en is nu begonnen met haar resocialisatieproces.

Bekijk hieronder een video van Stichting AAP over chimpansee Linda:

Persbericht Stichting AAPWord nu maandelijks donateur en ontvang de prachtige kalender van varken Sam in de bus

Word donateur