Wetenschappers zijn er in geslaagd door middel van gebruik van nieuwe technieken vingerafdrukken op ivoor zichtbaar te maken. Bij een experiment slaagden het team onderzoekers er zelfs in personen te identificeren, die een stuk ivoor vier weken eerder hadden vastgehad. De bevindingen van het team zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science and Justice.

slagtand - vingerafdrukken
Foto: Steve Snodgrass / Foter.com / CC BY

Het is was tot nu toe zo goed als onmogelijk vingerafdrukken veilig te stellen op ivoor, aangezien de vorm van slagtanden maken dat vaak maar kleine delen van een vingerafdruk te vinden was op het materiaal en het ivoor zelf ook nog eens zeer poreus is. Door gebruik te maken van van nieuwe, zeer fijne poeders behoort dat nu tot het verleden.

De nieuwe poeders bestaan uit zeer kleine deeltjes die zich beter hechten aan het ivoor, waardoor meer details zichtbaar worden. In theorie zijn stropers nu ook te identificeren aan de hand van fragmenten van hun vingerafdrukken, ook weken nadat ze een slagtand hebben aangeraakt.

Leon Barron, een van de auteurs van de studie verklaart dat er nog niet eerder zo goed onderzoek gedaan is naar het zichtbaar maken van vingerafdrukken op ivoor. Volgens hem kan de nieuwe techniek worden gebruikt om stropers te identificeren en is eenvoudig toepasbaar.

Bron: NU.nl ©PiepVandaag.nl