In april zijn er negen baby geelvoorhoofd amazonepapegaaien binnengekomen bij de vogelopvang in Belize (Belize Bird Rescue). De vogels zijn afkomstig van het Toledo Institute for Development and Environment (TIDE). In de opvang zijn ze met de hand groot gebracht. Ook zijn er vier volwassen amazonepapegaaien aan de groep toegevoegd die bevrijd zijn uit de illegale handel.

amazonepapegaai
Foto credit: Kit Logan via Compfight cc

De meeste dieren die binnenkomen bij een opvangcentrum gaan (hopelijk), wanneer ze voldoende zijn gerehabiliteerd en aangesterkt, ook ooit weer weg. Zo ook de amazonepapegaaien. Een intensieve en liefdevolle verzorging heeft ertoe geleid dat de papegaaien klaar zijn voor de volgende stap. Uiteraard hebben de verzorgers de vogels zo goed mogelijk proberen voor te bereiden op hun nieuwe, maar ook onbekende, leven. Zo moeten ze dadelijk hun eigen maaltjes zien te verzamelen maar ook weten wanneer ze moeten vluchten als er gevaar dreigt.

Na een laatste check-up op de vooravond van de heuglijke dag, en een alternatieve slaapplaats (zoals het vroege vogels betaamt wordt er de volgende ochtend vroeg vertrokken), krijgen ze nog een laatste avondmaal van de verzorgers. Verzadigd doezelen ze in om te genieten van hun laatste nachtje in de opvang.

De onvermijdelijke dag breekt aan: de volgende stap naar een leven in vrijheid! Na een ongewoon lange periode van droogte komt er uiteraard deze dag een tropische golf over. Optimistisch ingesteld (het kan toch niet de hele dag blijven regenen?) gaan de verzorgers met de papegaaien op pad.
Na een helse, en vooral natte, auto- en bootreis richting Payne’s Creek National Park (een natuurreservaat in het zuiden van Belize) komen de papegaaien uiteindelijk aan bij hun verblijfplaats voor de komende twee weken: de volière die dienst doet om ze te laten wennen aan hun nieuwe omgeving. Ondanks de slechte weeromstandigheden zijn de vogels ongedeerd (en een stuk droger dan hun verzorgers) en kunnen ze worden vrijgelaten in de volière. Enthousiast en met uitgestrekte vleugels vliegen ze direct op het eten af en beginnen te eten alsof er niets gebeurd is…

Over enkele weken gaan ze de definitieve stap zetten naar een leven in vrijheid. Hierdoor kunnen ze zich bij hun soortgenoten voegen en naar hartenlust gaan genieten van hun nieuwe leefomgeving. Op zoek naar een nieuwe familie en wie weet zetten ze, wanneer ze er aan toe zijn, zelf nieuwe baby geelvoorhoofd amezonepapegaaitjes op de wereld!

Bron ©PiepVandaag.nl Inge van der Heide


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.