Na een oproep van Bont voor Dieren heeft kledingmerk Versano besloten voorlopig te stoppen met de verkoop van bontkragen voor kinderen. Aanleiding was een onafhankelijk onderzoek naar giftige stoffen in kinderbontkragen in opdracht van Bont voor Dieren en Kassa.

Bontkraag - kinderbontkragen
Foto via Bont voor Dieren

Het onderzoek van Bont voor Dieren en Kassa toonde begin januari aan dat bontkragen gemaakt van wasbeerhonden– en coyotebont hoge concentraties van het kankerverwekkende formaldehyde en hormoonverstorende ethoxylaten bevatten. Deze stoffen worden gebruikt om bont chemisch te reinigen, conserveren en te verven. De onderzochte bontkragen zijn van de kledingmerken Versano, Nickelson, Airforce, Canada Goose en Woolrich.

Versano zegt geschrokken te zijn van de hoeveelheden formaldehyde en ethoxylaten die in de bontkragen zijn aangetroffen en ging ervan uit dat het geïmporteerde bont door de douane werd getest. Dat is niet zo. Bont voor Dieren is nog in afwachting van de stappen die kledingmerken Nickelson, Airforce, Canada Goose en Woolrich gaan zetten en heeft de bedrijven daarvoor benaderd.

Nicole van Gemert, directeur Bont voor Dieren:

“Bontkragen zijn nog altijd overal in Nederland te koop, ook voor kinderen. Producenten vermelden soms niet dat er echt bont in de kraag zit, en al helemaal niet dat er schadelijke chemicaliën in verwerkt zijn. Naar aanleiding van ons onderzoek heeft Versano de kinderbontkragen uit de winkels gehaald, maar wij gaan door tot alle merken hun verantwoordelijkheid nemen.”

Eerder deze week dienden verschillende politieke partijen moties in om kinderbontkragen uit de schappen te halen. De staatsecretaris komt later deze maand met een reactie. Dat neemt niet weg dat consumenten voor hun gezondheid kunnen kiezen en de bontkragen links kunnen laten liggen.

Van Gemert:

“Eerder al toonden we aan dat de productie van bont grote milieuschade oplevert. Nu hebben we bewezen dat bontkragen ook nog giftig zijn. Bovendien ben ik van mening dat het dierenleed achter de bontkraag voor ouders al erg genoeg moeten zijn om hun kinderen niet in bontkragen te laten lopen. Daarmee vervalt echt elk argument om bont te dragen, voor kinderen én volwassenen.”

Klik hier voor meer informatie over het onderzoek.

Bekijk hier de uitzending van Kassa terug

Persbericht Bont voor Dieren