Partij voor de Dieren overtuigt staatssecretaris van noodzaak maatregel

Het toedienen van stroomschokken bij aangebonden koeien wordt op aandringen van de Partij voor de Dieren verboden. Staatssecretaris Dijksma neemt de maatregel nadat de partij deze vorm van dierenmishandeling aan de kaak stelde tijdens het Wetgevingsoverleg over Landbouw en Natuur.

Koetrainer - stroomschokken
Koetrainer

Thieme:

“Het permanent vastbinden van koeien en het toedienen van stroomschokken om het dier te dwingen haar behoefte niet op de ligplek te doen, past niet in een beschaafd land.”

In oude stallen komt het voor dat koeien permanent worden aangebonden aan een touw of ketting. Jaarlijks worden er 93.000 melkkoeien en 66.000 kalveren permanent aangebonden.

Een zogeheten ‘koetrainer’ kan gebruikt worden om de ligplek van de aangebonden koe schoon te houden. Koetrainers zijn elektrische stroomdraden die boven de rug van de koe worden gehangen. Bij het mesten of urineren krijgen koeien een elektrische schok, zodat ze een stap naar achter doen en het ligbed schoon blijft. De staatssecretaris kon de Kamer niet informeren bij hoeveel koeien de koetrainer gebruikt wordt.

Thieme heeft in februari kamervragen gesteld over het aanbinden van koeien. Aangebonden koeien kunnen niet lopen en hebben beperkte bewegingsruimte. Hierdoor kunnen gezondheidsproblemen ontstaan en het welzijn van de koeien wordt ernstig aangetast.

Persbericht Partij voor de Dieren