Niet alleen mensen zijn gevoelig voor modetrends. Ook mensapen schijnen te vallen voor bepaalde trends. Zo is het onder chimpansees van een apenreservaat in Zambia een hype om een grassprietje in het oor te dragen. Julie, één van de chimpansees in het reservaat, begon in 2010 met het dragen van een grassprietje, inmiddels het het onder alle apen een rage geworden.

chimpansee - modetrends
Foto: patries71 via photopin cc

“Wij hadden nog nooit een chimpansee zo druk bezig gezien met een grasspriet als Julie”, aldus Edwin van Leeuwen, onderzoeker aan het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek in Nijmegen, in het NRC. Hij vervolgt: “Ze stopte het gras in haar oor en ging verder met vlooien, spelen en rusten alsof er niets aan de hand was.”

Het jaar daarop keerden de onderzoekers terug in het reservaat en bleek dat de andere apen ook een sprietje in het oor hadden. Uit nader onderzoek bleek dat wie vaak met Julie omging, ook het vaakst een sprietje in de oren stopte.

Van Leeuwen:

“Sommige critici trekken nog steeds in twijfel of chimpansees wel sociaal leren, maar onze studie laat dit onomstotelijk zien.”

Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven