De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat onderzoek doen naar het gebruik van tasers bij varkens en andere mishandeling tijdens veetransporten, naar aanleiding van undercoverbeelden van Varkens in Nood. Net als Ongehoord publiceerde Varkens in Nood beelden waarop varkens aaneengesloten mishandeld worden, onder meer met de ‘veeprikker’, die een zeer pijnlijke schok afgeeft. Ook worden varkens veelvuldig geschopt en geslagen.

NVWA gaat onderzoek doen naar gebruik veeprikker tijdens veetransporten
NVWA gaat onderzoek doen naar gebruik stroomstootwapen tijdens veetransporten | Foto: Varkens in Nood

Volgens de NVWA is er sprake van ‘dierenmishandeling’ en dat is bijna een understatement. Er zijn Europese voorschriften dat áls een veeprikker ingezet wordt, het enkel is wanneer het dier meteen kan doorlopen, oftewel vluchten.  De beelden die Varkens in Nood publiceerde tonen dat varkens tijdens transport aaneengesloten met de taser mishandeld worden, overal op het lichaam en ook op hun hoofd. In de voorschriften staat dat gebruik eenmalig is toegestaan en enkel op de bil. Verder worden de varkens geïntimideerd door schoppen en slaan, om ze in angst en vol stress zo snel mogelijk van a naar b te krijgen. De beelden laten niets te wensen over. De betrokken medewerker zegt zelf dat de prikker ervoor zorgt dat de varkens snel doorlopen.
.

Geweld bij opdrijven varkens voor transporten in Nederland

.
Bij het gebruik van een veeprikker krijgen de dieren een schok met een hoog voltage (5000V), maar en laag ampèrage, vergelijkbaar met het effect van schrikdraad. Dat is eenmalig al zeer onaangenaam, laat staan bij doorlopend gebruik. En ook hierbij is het de vraag waarom de NVWA dit soort misstanden niet waarneemt, of niet wil waarnemen. Het is noodzakelijk om undercoverbeelden te publiceren alvorens de NVWA in actie komt, terwijl dat het werk van de toezichthouder zou moeten zijn.

Stop mishandeling met veeprikker

Varkens in Nood is een petitie gestart om het gebruik van de veeprikker, een stroomstootwapen, te verbieden. De petitie kun je hier ondertekenen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR