Wie is er niet bang voor? Tarantula’s. In de Verenigde Staten hebben ze 14 nieuwe soorten ontdekt. Dat is bijna een verdubbeling van het aantal tarantulas binnen het genus Aphonopelma dat voorkomt in de VS. In totaal zijn het er nu 29. Eén van de nieuwe tarantulas is vernoemd naar de in 2003 overleden zanger Johnny Cash.

Aphonopelma johnnycashi - tarantula
Een vrouwelijke Aphonopelma johnnycashi (vernoemd naar Johnny Cash)| Foto via Wikimedia Commons

Normaal worden nieuwe soorten ontdekt in uithoeken van de wereld, maar de tarantula’s kunnen Amerikanen gewoon aantreffen in hun achtertuin. Volgens Chris Hamilton, leider van het onderzoek waarvan een studie is gepubliceerd in ZooKeys is het verbazingwekkend hoe weinig we tijdens de zesde-massa extinctie weten van de biodiversiteit hier op aarde.

Hamilton is als wetenschapper verbonden aan het Florida Museum of Natural History. Meer dan tien jaar lang is onder zijn leiding onderzoek gedaan naar tarantula’s. In woestijnen, op bergen en andere plekken in het zuidwesten van de Verenigde Staten is gezocht naar de harige spinnen. Ook is onderzoek gedaan naar soorten die in het bezit zijn van het museum. In totaal zijn zo’n 3.000 beestjes onder de loep genomen. Dit is het grootste taxonomische onderzoek ooit uitgevoerd op tarantula’s. Ondanks dat de nieuw ontdekte soorten allen behoren tot het genus Aphonopelma zit er tussen het formaat van de spinnen een groot verschil.

De Johnny Cash tarantula (Aphonopelma johnnycashi) werd in de buurt van de Folsom gevangenis gevonden. Deze gevangenis is onderwerp van het lied Folsom Prison Blues van Johnny Cash en de spin is daarom naar de bekende zanger vernoemd. Niet alleen het liedje maar ook de bijnaam van Johnny Cash “man in black” was reden om de tarantula naar hem te vernoemen. De Aphonopelma johnnycashi is namelijk pikzwart (mannetje).

De meeste van de nieuw ontdekte spinnen komen veelvuldig voor, maar niet bij alle tarantula’s is dat het geval. Dit vraagt om mogelijke maatregelen om de spinnen te kunnen behouden. Co-auteur van de studie Brent Hendrixson laat weten:

“Twee van de nieuwe soorten komen alleen voor in de bergketens van zuidoost Arizona, één van de biodiversiteits-“hotspots” in de Verenigde Staten. Deze bergketens worden bedreigd door verstedelijking, recreatie en klimaatverandering. Ook bestaat er de zorg dat deze populair worden onder consumenten en dat zij ze als huisdier willen houden vanwege hun zeldzaamheid, dus we moeten ook de impact die verzamelaars kunnen hebben op de populaties meenemen.”

Bron: Discovery ©PiepVandaag.nl Lianne Raat


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.