Een 22-jarige man in Pittsburg, Pennsylvania (VS) hangt een celstraf bijna 18 tot 44 jaar boven het hoofd voor onder andere het doodsteken van een politiehond. De man stak Duitse herder Rocco neer in januari 2014, toen de politie hem op zijn hielen zat voor verschillende andere vergrijpen.

Duitse herder - 44 jaar cel
Duitse herder | Foto: Pixabay.com

Rocco’s baasje, politieagent Phil Lerza, raakte ook gewond bij het ongeval. De dader stak hem in zijn schouder. Andere politieagenten werden aangevallen. De 22-jarige John Rush kreeg verschillende celstraffen voor de verschillende vergrijpen, die hij achter elkaar moet uitzitten. Bij goed gedrag kan hij na ruim 17 jaar vrijkomen. Als hij zijn volledige straf moet uitzitten, zal hij pas in 2061, op 66-jarige leeftijd, vrijkomen.

Agent Lerza is tevreden met de uitspraak:

“Ik ben mijn partner hierdoor verloren en hij was ook een familielid.”

Rush verklaarde voor de rechtbank dat hij de hond heeft gestoken uit zelfverdediging. Volgens getuigen heeft hij de hond in zin rug gestoken, toen hij door de politie in een hoek van de kelder van een gebouw in Lawrenceville werd gedreven, in een poging hem op te pakken. Het dier overleed twee dagen later, in het dierenziekenhuis.

Er werd zeer geschokt gereageerd op de dood van Rocco. Het dier was zeer geliefd bij het politiekorps. Honderden mensen waren aanwezig bij zijn begrafenis.

In Amerika liggen straffen over het algemeen veel hoger dan in Nederland. Zo kreeg een 64-jarige man uit Woodland, Washington 10 jaar celstraf opgelegd voor het doodschieten van een hond tijdens een inbraak. Hij werd schuldig bevonden aan dierenmishandeling en inbraak.

Bronnen: WPXI.com & TribLive.com ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor