Wie in Duitsland als varkenshouder een verbod heeft gekregen op het houden van dieren mag in Nederland gewoon zijn beroep uitoefenen en zelfs het bedrijf uitbreiden. Dat blijkt uit de vergunning die is afgegeven aan varkenshouder Adrianus Straathof uit de Overijsselse gemeente Raalte.

varkenshouder
Varkens op het voormalige Duitse bedrijf van Adrianus Straathof | Foto: screenshot video Stern

Straathof kreeg in Duitsland een beroepsverbod omdat hij als varkenshouder slecht voor zijn dieren zorgde. Ze kregen geen medische hulp wanneer die nodig was, en hij werd ervan verdacht zieke biggen die niet snel genoeg genazen rücksichtslos dood te slaan.

De rechter achtte hem schuldig aan deze wandaden en legde Straathof in 2016 een verbod op om nog langer dieren te mogen houden. Dit mede naar aanleiding van erg schokkende beelden gemaakt door inspecteurs tijdens een bedrijfscontrole, waarop te zien is hoe slecht sommige varkens eraan toe waren, en hoe een medewerkster een ziek biggetje tegen de muur doodslaat alsof het de normaalste zaak van de wereld is. En voor Straathof is het dat kennelijk ook.

Beroepsverbod speelt geen rol
De vergunning is afgegeven voor een stal met ruim 11.000 varkens. De gemeente is bij het verstrekken alleen uitgegaan van de eventuele overlast voor de omwonenden, zoals stank- en fijnstofoverlast, die volgens de vergunningverlener niet zal optreden. Het beroepsverbod in Duitsland was klaarblijkelijk geen enkele reden om deze malafide varkenshouder tegen te houden zich te vestigen, en ook tegen de uitbreiding van zijn bedrijf  is dus geen enkel bezwaar.

Straathof kwam in 2014 in opspraak en toen al dreigde de sluiting van zijn ‘varkensfabrieken’. Hij vocht dit in 2015 succesvol aan. In 2016 kwamen er ook schokkende undercoverbeelden van zijn bedrijf naar buiten, die gemaakt waren door Animal Rights Watch.

Harmonisatie veroordelingen
Het is onvoorstelbaar dat deze vergunning is verleend, omdat Adrianus Straathof heeft aangetoond een wrede dierenmishandelaar te zijn zonder enige vorm van (beroeps)ethiek, noch respect voor zijn dieren. Het wordt dan ook hoog tijd dat veroordelingen in andere EU-landen met betrekking tot houd- of beroepsverboden geharmoniseerd worden, zodat ze overal binnen de EU gelden. Dierenleed kent geen grenzen, en het ligt niet in de lijn der verwachting dat Adrianus Straathof zijn varkens hier in Nederland opeens wel volgens de voorschriften zal behandelen.

Bron: Varkens in Nood ©AnimalsToday Bart van Riel