Varkenshouder met Duits beroepsverbod mag hier uitbreiden

Wie in Duitsland als varkenshouder een verbod heeft gekregen op het houden van dieren mag in Nederland gewoon zijn beroep uitoefenen en zelfs het bedrijf uitbreiden. Dat blijkt uit de vergunning die is afgegeven aan varkenshouder Adrianus Straathof uit de Overijsselse gemeente Raalte.

varkenshouder

Varkens op het voormalige Duitse bedrijf van Adrianus Straathof | Foto: screenshot video Stern

Straathof kreeg in Duitsland een beroepsverbod omdat hij als varkenshouder slecht voor zijn dieren zorgde. Ze kregen geen medische hulp wanneer die nodig was, en hij werd ervan verdacht zieke biggen die niet snel genoeg genazen rücksichtslos dood te slaan.

De rechter achtte hem schuldig aan deze wandaden en legde Straathof in 2016 een verbod op om nog langer dieren te mogen houden. Dit mede naar aanleiding van erg schokkende beelden gemaakt door inspecteurs tijdens een bedrijfscontrole, waarop te zien is hoe slecht sommige varkens eraan toe waren, en hoe een medewerkster een ziek biggetje tegen de muur doodslaat alsof het de normaalste zaak van de wereld is. En voor Straathof is het dat kennelijk ook.

Beroepsverbod speelt geen rol
De vergunning is afgegeven voor een stal met ruim 11.000 varkens. De gemeente is bij het verstrekken alleen uitgegaan van de eventuele overlast voor de omwonenden, zoals stank- en fijnstofoverlast, die volgens de vergunningverlener niet zal optreden. Het beroepsverbod in Duitsland was klaarblijkelijk geen enkele reden om deze malafide varkenshouder tegen te houden zich te vestigen, en ook tegen de uitbreiding van zijn bedrijf  is dus geen enkel bezwaar.

Straathof kwam in 2014 in opspraak en toen al dreigde de sluiting van zijn ‘varkensfabrieken’. Hij vocht dit in 2015 succesvol aan. In 2016 kwamen er ook schokkende undercoverbeelden van zijn bedrijf naar buiten, die gemaakt waren door Animal Rights Watch.

Harmonisatie veroordelingen
Het is onvoorstelbaar dat deze vergunning is verleend, omdat Adrianus Straathof heeft aangetoond een wrede dierenmishandelaar te zijn zonder enige vorm van (beroeps)ethiek, noch respect voor zijn dieren. Het wordt dan ook hoog tijd dat veroordelingen in andere EU-landen met betrekking tot houd- of beroepsverboden geharmoniseerd worden, zodat ze overal binnen de EU gelden. Dierenleed kent geen grenzen, en het ligt niet in de lijn der verwachting dat Adrianus Straathof zijn varkens hier in Nederland opeens wel volgens de voorschriften zal behandelen.

Bron: Varkens in Nood ©AnimalsToday Bart van Riel

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. kengai zegt:

  Heel goed hj, dierenmishandeling moet keihard aangepakt worden.
  Dus je bent voor de algehele stopzetting van de veehouderij, ben trots op je.

 2. Of de man nu uit Duitsland komt of niet. Bijna nergens deugt het. Duizenden varkens houden, waar gaat dit heen? Als men ze wel goed verzorgd, wacht hen ook n afschuwelijk transport en slacht. Wordt vegetariër, veganist draag je eigen steentje bij. Wees niet mede verantwoordelijk voor dit leed.

 3. Tineke Heutinck zegt:

  Dit is onacceptabel !!!!!

 4. Jeroen zegt:

  Te idioot voor woorden en schandalig!
  Dus zelfs tegen misdadige lieden die in Duitsland een verbod krijgen op het houden van dieren vanwege hun schandalige wandaden zegt men hier:
  “Kom maar naar Nederland hoor! Ga hier maar lekker door met je afschuwelijke praktijken, wij juichen dat namelijk toe. Je bent hier heel erg welkom. Breidt het allemaal ook nog lekker uit. Wil je ook nog een enorme berg subsidie, die geven we je graag hoor!”

  Mede met dank aan o.a. LTO Nederland, VVD, CDA en PvdA.
  Dit is op geen enkele manier uit te leggen of goed te praten.
  Walgelijk!
  .

  • RIA YACOUB zegt:

   Dat bedoel ik die regering van ons die we nu hebben zijn alleen bezeten van GELD GELD en nog eens Geld.

  • Jeroen, vooropgesteld, dierenmishandeling moet keihard aangepakt worden, hij zal niet voor niets een beroepsverbod hebben gekregen in Dld.
   Maar:
   “Kom maar naar Nederland hoor! Ga hier maar lekker door met je afschuwelijke praktijken, wij juichen dat namelijk toe. Je bent hier heel erg welkom. Breidt het allemaal ook nog lekker uit. Wil je ook nog een enorme berg subsidie, die geven we je graag hoor!”
   Is natuurlijk onzin, hij is een Nederlandse ondernemer die hier bedrijven heeft en in Duitsland bedrijven had, dus niks kom maar lekker hier, hij was hier al.
   En uitbreiden? nee, hij heeft hier een bestaand bedrijf gekocht.
   En subsidie? nee, de varkenshouderij krijgt geen subsidie, behoudens een gedeeltelijke tegemoetkoming in meerkosten bij bovenwettelijke dierwelzijns- en milieu investeringen.
   En nee, lto Nederlans heeft op geen enkele wijze banden met Straathof en/of dit soort megabedrijven.