In de Amerikaanse staat Tennessee is een nieuwe wet aangenomen die voorziet in een openbaar register met de namen van veroordeelde dierenmishandelaars. Daarmee wordt dierenmishandeling gelijkgetrokken met het begaan van een seksueel misdrijf, waarvoor een soortgelijke openbare registratie bestaat, zo meldt de website Shared.com.

Tennessee
Dierenmishandelaars staan er voortaan gekleurd op in Tennessee | Foto: Pixabay

Op dit moment is Tennessee de enige staat die een openbare registratie van dierenmishandelaars heeft ingevoerd, maar er is in de VS wel een groeiend aantal jurisdicties dat hetzelfde doet. Het register in Tennessee wordt gemonitord door het Tennessee Bureau of Investigation, en bevat de naam van de mishandelaar, zijn of haar geboortedatum, de aard van de mishandeling en datum waarop die plaatsvond, en de datum waarop de dader uit het register geschrapt wordt. Wie voor het eerst een dier mishandeld zal gedurende 2 jaar vermeld staan, maar wanneer deze persoon opnieuw in de fout gaat worden daar per overtreding nog eens 5 jaar aan toegevoegd.

Beschermen
Suffolk County, gelegen op het oostelijk deel van Long Island, was de eerste met een register van dierenmishandelaars. Daar gaat men er vanuit dat iemand die dieren mishandeld ook tot ander geweld in staat is. Wetsopsteller Jon Cooper:

“We weten dat er een samenhang is tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld. Vrijwel iedere seriemoordenaar is begonnen met het martelen van dieren. Dus feitelijk kunnen we hiermee ook de levens van mensen beschermen.”

Veroordeelde mishandelaars zijn verplicht om 50 dollar registratiekosten te betalen, en wanneer ze 18 jaar of ouder zijn moeten ze ook een pasfoto afgeven. Wie weigert om zich te laten registreren kan rekenen op een jaar gevangenisstraf en een boete van 1000 dollar.

Bron: Shared.com ©AnimalsToday Bart van Riel