De beruchte Thaise smokkelaar Boonchai Bach is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar, nadat hij in Thailand was betrapt op het smokkelen van een lading neushoornhoorns vanuit Afrika naar Laos. De economische waarde van de hoorns wordt geschat op zo’n 65.000 dollar per kilo, maar de ecologische waarde is niet in geld uit te drukken en de schade onherstelbaar.

smokkelaar
Minder dan 25.000 neushoorns over door stroperij | Foto: Pixabay

De lading hoorns werd onderschept op de internationale luchthaven van Bangkok nadat de politie Bach met een enorme opsporingsoperatie tien jaar lang in de gaten had gehouden. De opluchting was dan ook groot toen hij in januari van dit jaar eindelijk opgepakt werd. Bach maakt deel uit van een familie uit Nakhon Phanom, Thailand, die bekend staat als de ‘Corleones van de handel in bedreigde diersoorten’.

Politie en douane traceerden en volgden de lading, bedoeld voor de familie van smokkelaar Boonchai Bach, en kon zo eveneens een familielid van Bach arresteren, die de hoorns op de luchthaven zou komen ophalen. Eerder al, in december 2017, werd een douanemedewerker opgepakt nadat hij was betrapt op het achterhouden van smokkelwaar. De 11 kilo hoorns met een geschatte economische waarde van 700.000 dollar waren door een Chinese stroper vanuit Afrika gesmokkeld.

smokkelaar
De ecologische waarde is niet in geld uit te drukken en de schade onherstelbaar | Foto: In beslag genomen neushoornhoorns – USFWS/flickr

Schuldig
De 41-jarige Bach werd schuldig bevonden aan het overtreden van de Thai Customs Act, de Wild Animal Reservation and Protection Act en de Animal Epidemics Act, onder andere door het leiden van een bende die hoorns van met uitsterven bedreigde neushoorns vanuit Afrika naar Suvarnabhumi smokkelde. Hij kreeg z’n straf deze week opgelegd door de Samut Prakan rechtbank. Uit het bewijs bleek dat Bach niet alleen de groep aanstuurde, maar dat hij de illegale onderneming ook had gefinancierd, zo schreef Freeland Foundation in een verklaring:

”De hoorn was op weg naar het noordoosten van Thailand, vanwaar het gesmokkeld zou worden over de Mekong rivier naar Laos. In Laos zou de hoorn verzonden worden naar kopers uit Vietnam of China.”

smokkelaar
Foto: Arno Meintjes Wildlife/flickr

De Freeland Foundation is een lokale dierenbeschermingsorganisatie die de Thaise overheid helpt door middel van trainingen en analytische ondersteuning. Volgens de organisatie is de illegale bevoorradingsketen een onderdeel van het misdaadsyndicaat genaamd ‘Hydra’, van wie smokkelaar Bach naar verluidt een belangrijk lid was. Kraisak Choonhavan, voorzitter van de Freeland Foundation:

“We hopen dat het hier niet bij stopt en dat er meer positieve acties voortkomen uit deze veroordeling.”

Volgens de Freeland Foundation is de vraag naar neushoornhoorns de afgelopen jaren alleen maar toegenomen, met name vanuit de Aziatische landen.

Bron: MENAFN ©AnimalsToday.nl Esther van der Spek