Aan de Noordzeekust zijn de afgelopen week twee bruinvissen aangespoeld, die ook nog eens zwanger bleken te zijn. De dieren zijn nu in opvangcentrum SOS Dolfijn in Harderwijk, maar hun toestand is kritiek. Een bruinvis spoelde aan in Hargen aan Zee en werd daar opgevangen door een vrijwilliger van het netwerk Eerste Hulp bij Zeezoogdieren. Het andere dier spoelde aan op Ameland en werd in eerste instantie opgevangen in het Natuurcentrum op het eiland.

bruinvis
Bruinvis | Foto: Wikimedia Commons

Wat de precieze oorzaak is waarom de bruinvissen zijn aangespoeld is niet bekend. Het zou kunnen dat het slechte weer van de afgelopen weken heeft meegespeeld. Ook blijkt dat een van de bruinvissen longproblemen en beschadigde ogen heeft.

Het is volgens SOS dolfijn twee keer eerder voorgekomen dat een zwangere bruinvis aanspoelde op de Noordzeekust, te weten in 2004 en in 2007. Het vrouwtje dat in 2004 aanspoelde kon na 30 dagen revalidatie succesvol teruggebracht worden naar zee. Het andere dier stierf helaas in de opvang.

Op dit moment  is er 24 uur per dag iemand bij de dieren aanwezig, maar het is “uiterst onzeker of ze het gaan redden”. Dat zal in de komende weken duidelijk moeten worden

SOS Dolfijn vangt vijf tot vijftien levend aangespoelde bruinvissen per jaar op.

Bron: Nu.nl