De politieagent, die op 9 december vorig jaar het damhertje doodschoot, dat werd opgevangen door een boer in Marum, wordt niet vervolgd. Het dier was door de zware storm de weg kwijt geraakt en in het weiland van boer de With beland. Daar kreeg het hertje aansluiting bij de koeien.

Damhertje - koeien
Het damhertje bij de koeien

De politie was van mening dat het damhertje een gevaar vormde voor de verkeersveiligheid, omdat het weiland aan de A7 ligt, maar dat is volgens De With onzin:

“Een damhert is geen ree. Een ree gaat alle kanten op en een damhert wil bij de kudde blijven.”

Egber Prins uit Oostwold heeft aangifte gedaan tegen de politieagent, die de Flora- en Faunawet heeft overtreden door het beschermde dier zonder vergunning te schieten. Maar justitie vindt strafrechtelijke vervolging een te zwaar middel en is van mening dat de politie juist heeft gehandeld, door de verkeersveiligheid voorop te stellen.

“Andere mogelijkheden tot ingrijpen zijn overwogen, maar als niet effectief beoordeeld”, aldus justitie.

Provincie en politie hebben inmiddels afspraken gemaakt om situaties als met het damhertje te voorkomen.

‘Onbegrijpelijk’
Egber Prins vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat politieagent niet wordt vervogld. Hij gaat in beroep bij het Gerechtshof in Leeuwarden. Prins:

“Justitie erkent dat de wet is overtreden, maar stelt geen vervolging in. Dat gaat niet samen. Ik vind dat de politie hier niet zo mee weg kan komen.”

Bron: RTV Noord ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor