Een damhertje dat werd opgevangen door een boer in Marum is vorige maand door de politie doodgeschoten. Het dier was door de zware storm de weg kwijt geraakt en in het weiland van boer de With beland. Daar kreeg het dier aansluiting bij de koeien.

Damhertje - koeien
Het damhertje bij de koeien

Volgens de politie zou het hertje een bedreiging voor de verkeersveiligheid zijn omdat het weiland aan de A7 ligt. Volkomen onterecht volgens With:

“Een damhert is geen ree. Een ree gaat alle kanten op en een damhert wil bij de kudde blijven.”

Tussen de A7 en de boerderij zit bovendien nog driedubbel prikkeldraad en een sloot.

De verontwaardiging wordt aangewakkerd door de foto’s die op internet rondgaan waarop het hertje te zien samen met de koeien.

“Als de pinken gingen eten dan ging het hertje ook eten. En als ze gingen slapen dan lag het hertje ernaast. Of kreeg ‘ie een lik over de kop heen”, aldus boer De With.

De politie kwam op 9 december langs op de boerderij.

“Die hebben het beest geschoten”, zegt De With. “Het was rond vijf uur, het was al donker. Mijn moeder hoorde schoten. En toen stond een politieauto langs de weg.” “Ik denk dat ze hem voor een lekker kerstdiner wilden hebben.”

Egber Prins uit Oostwold gaat aangifte doen. Volgens Prins had het hertje ook naar een hertenkamp in Surhuisterveen kunnen worden overgebracht. Beheerder Joop Land beaamt dat.

“Een schutter had hem alleen maar hoeven te verdoven. Het afschieten van het beestje was dan ook onnodig. Herten blijven altijd op de plek waar ze zijn. Die springen niet zomaar de weg op. Het afschieten van het hertje was blijkbaar de goedkoopste oplossing.”

Politie schiet koeienvriendje dood

Bron: RTV Noord ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.