De gemeente Amsterdam heeft bij het Landelijk Congres Dierenhulpverlening de titel voor de diervriendelijke gemeente van 2019 in ontvangst mogen nemen. Amsterdam is hiermee de opvolger van Leeuwarden die de titel vorig jaar in de wacht wist te slepen. Tweede werd de gemeente Zwolle en 3e werd de gemeente Rijswijk.

diervriendelijke gemeente
Amsterdam is verkozen tot diervriendelijke gemeente 2019| ©Stichting DierenLot

De gemeenten zijn op 29 criteria op het gebied van dierenwelzijn beoordeeld. Alle drie deze gemeenten hebben dierenwelzijn hoog in het vaandel staan, hebben daar ook serieus aandacht voor met een goed doordacht dierenwelzijnsbeleid, voldoende mankracht, goede afstemming en budget. Daarnaast is het niet alleen maar goed op papier, maar ook in de praktijk; dierenwelzijn wordt regelmatig getoetst middels evaluaties en reguliere afstemming met de uitvoerende partijen. Ook al was Amsterdam vorig jaar 2e, dat betekende niet dat zij automatisch dit jaar eerste zouden worden. Ook door de andere gemeenten in de top 3 zijn grote stappen gezet op het gebied van dierenwelzijn.

Amsterdam scoorde op alle criteria positief en werd daarmee toch duidelijk de Diervriendelijke gemeente va 2019. Uit het juryrapport:

“Van een grote stad als Amsterdam mag je natuurlijk wel wat verwachten op het gebied van dierenwelzijn, maar tegelijkertijd heeft deze stad ook te maken met veel meer knelpunten dan kleinere steden. Denk aan zeer beperkte ruimte voor natuur, overlast van plaagdieren, agressieve honden in probleemwijken enz. Amsterdam heeft het afgelopen jaar weer de nodige successen behaald op het gebied van dierenwelzijn. Zo is het team van ambtenaren dat zich bezighoudt met dierenwelzijn uitgebreid, hebben zij goede afspraken gemaakt met alle relevante dierenhulporganisaties, is een speciale app ontwikkeld voor opsporingsambtenaren om dierenmishandeling te herkennen en zijn ze in samenwerking met het ministerie bezig om te kijken in hoeverre er een chipplicht voor katten kan komen. Daarnaast is in 2019 het bijtprotocol ‘houden van honden’ vastgesteld. Ook voor dieren die in de natuur leven helpt Amsterdam waar nodig. Zo krijgt wildopvang De Toevlucht financiële ondersteuning, wordt groots ingezet op natuurinclusief bouwen, wordt bij overlast van dieren bij voorkeur preventief en diervriendelijk opgetreden en wordt goed bijgehouden waar welke vogels en bijen zich bevinden in de stad. Er zijn inmiddels maar liefst 135 faunapassages aangelegd in de stad. Bovendien gaat de gemeente honderden nestkasten plaatsen voor mezen om de eikenprocessierups tegen te gaan.”

De diervriendelijke gemeenteverkiezing is door Stichting DierenLot in het leven geroepen om op een positieve manier aandacht te vragen voor dierenwelzijn bij gemeenten. Het is goed om te zien dat steeds meer gemeenten het voorbeeld volgen en dierenwelzijn hoger op de politieke agenda plaatsen.

Persbericht Stichting DierenLot