Een vredesduif in Canberra heeft met haar nest een ontroerend symbool toegevoegd aan het Australische monument voor gevallenen in de Eerste Wereldoorlog. Sinds begin vorige maand verdwenen er poppies, klaprozen, bij het graf van een onbekende soldaat. De dief was een duif, die de bloemen meenam om een ​​nest te bouwen.

vredesduif
Vredesduif maakt nest van klaprozen voor onbekende soldaat | Foto: Australian War Memorial/Facebook

Medewerkers bij het gedenkteken in Canberra krabden zich al enige tijd achter de oren, toen ze de rode kunstbloemen begin oktober zagen verdwijnen bij het graf van een onbekende Australische soldaat uit de Eerste Wereldoorlog. Klaprozen bloeiden massaal op de slagvelden in België en Noord-Frankrijk en symboliseren het vele bloed dat vloeide. Voorafgaand aan 11 november, de herdenking van de wapenstilstand van 1918, dragen veel mensen daarom een poppie op hun revers. Klaprozen worden ook veelvuldig verwerkt in kransen bij monumenten. En daar had de duif een oogje op…

Vredesduif

Een onderhoudsmedewerker zag het zorgvuldig vervaardigde nest eind oktober in een nis, boven het glas-in-loodraam van een gewonde soldaat. Op 25 oktober vertelde hij het personeel over de bijzondere ontdekking.
.

https://www.facebook.com/AWMemorial/photos/a.431297357524/10156712338672525/

.
Duiven werden op grote schaal gebruikt als boodschappers tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Vooral toen radio nog in de kinderschoenen stond en bedrade telegraafverbindingen vernield werden door granaatvuur, konden alleen nog postduiven ingezet worden voor het uitwisselen van boodschappen. Er werd vanuit de loopgraven en langs kustgebieden gericht op solitair overvliegende duiven geschoten.

Medaille voor een duif

Twee Australische duiven ontvingen de Dickin Medal voor hun acties tijdens de oorlog. De Dickin Medal wordt sinds 1943 uitgereikt door de People’s Dispensary for Sick Animals (PDSA) aan dieren die zich, naar menselijke maatstaven, heldhaftig gedragen hebben in oorlogstijd. De medaille wordt ook wel het Victoria Cross voor dieren genoemd, naar de hoogste Britse onderscheiding.
.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
.
Ook paarden en honden werden op grote schaal gebruikt tijdens de wereldoorlogen. Velen kwamen op vreselijke wijze om het leven, net als de soldaten. Daarom horen ook dieren herdacht te worden als oorlogsslachtoffers. En niet alleen die met een onderscheiding.
.

  • Lees ook:

Standbeeld voor een hond

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel