Terwijl Vier Voeters beren redt in Kosovo laat restauranthouder zijn twee beren doden.

Rambo en Luta in de sneeuw - restaurantberen
Rambo en Luta in de sneeuw | Foto: Vier Voeters
Rambo en Luta - restaurantberen
Rambo en Luta | Foto: Vier Voeters

Internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters betreurt het feit dat twee van de tien overgebleven illegaal gehouden beren zijn gedood op woensdagochtend 22 mei jongsleden. De twee beren Rambo en Luta (ongeveer 15 maanden oud) leden een miserabel bestaan in een krappe kooi bij een supermarkt in Mitrovica. De Kosovaarse politie trof de beren rond het middaguur dood aan. Heli Dungler, oprichter en directeur Vier Voeters:

“Dit is een vreselijke tragedie. Beide beren stonden aan de start van een geweldig nieuw leven in ons nieuwe Berenwoud.”

Het doden van de beren gebeurde op hetzelfde moment dat er beslag werd gelegd op twee andere beren uit de kleine dierentuin in Prizren.  Het Kosovaarse Ministerie van Milieu had de twee geconfisqueerd met behulp van Vier Voeters, die hen vervolgens naar het nieuwe Berenwoud Pristina overbracht.

Volgens het Ministerie van Milieu heeft de eigenaar de beren een week geleden verkocht aan een dierenhandelaar voor €500, waarna de handelaar ze aan een groep mannen heeft gegeven. Vervolgens hebben zij de dieren gedood en hun organen verwijderd.

Afgedankt - restaurantberen
De dode dieren werden tussen het vuilnis aangetroffen | Foto: Vier Voeters

De politie heeft de verdachten gearresteerd. Door een volmacht waren zij na 72 uur echter weer op vrije voeten. Het Ministerie van Milieu heeft aangegeven gerechtelijke stappen te ondernemen tegen dit besluit en de vier mannen zouden zwaar beboet kunnen worden. Het Ministerie  dient ook een aanklacht in tegen de eigenaar van de beren, die niet het recht had hen te verkopen. Minister van Milieu Dr. Dardan Gashi, ontstemd wegens het voorval, heeft aangekondigd de maximum straf te hanteren en het verbod op het hebben van beren in privébezit volledig in te voeren, welke van kracht is sinds 2010. Gashi zegt:

“Er is nog steeds sprake van weerstand, maar we moeten dit kunnen doorbreken omdat het in volksbelang is en dat is wat we gaan doen.”

Restaurantberen

De twee beren behoorden tot de vijftien restaurantberen in Kosovo. Ze zijn getraceerd en geregistreerd door Vier Voeters en de regering van Kosovo gedurende de laatste jaren. Geboren in de bossen van Kosovo en Albanië en op brute wijze bij hun moeder weggehaald door dierenhandelaren. Als restaurantberen moesten ze meer bezoekers aantrekken en daarmee ook de winst vergroten.

Berenwoud Pristina

Vorige week woensdag en donderdag heeft een reddingsteam van Vier Voeters in samenwerking met het Kosovaarse Ministerie van Milieu en de KFOR vier beren gered en overgebracht naar Berenwoud Pristina, een nieuwe locatie gebouwd door Vier Voeters. Berin Kassandra heeft hier inmiddels haar nieuwe onderkomen gevonden. De dierenwelzijnsorganisatie bouwt het Berenwoud in samenwerking met de stad Pristina om de vijftien restaurantberen een geschikt onderkomen te bieden welke het dichtst in de buurt komt van hun natuurlijke leefomgeving.

Persbericht Vier Voeters


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.