Een Tsjechische dierentuin wil de hoorns van de 18 witte neushoorns die in hun dierentuin verblijven laten verwijderen. Deze beslissing komt na de brute aanval door stropers op een Franse dierentuin waarbij een neushoorn om het leven kwam.

aanval op neushoorns
Neushoorn – Nola | Foto via Twitter

De dierentuin hoopt hiermee te voorkomen dat eenzelfde lot ook de neushoorns die in hun dierentuin verblijven zal overkomen. Er is een enorme markt voor hoorns, de hoorns zijn zo gewild dat stropers grote risico’s nemen om de dieren te ontdoen van hun hoorns, zelfs in dierentuinen in Europa. De prijs van hoorn is vandaag de dag hoger dan die van cocaïne of goud, er worden bedragen van meer dan € 50.000,- per kilo betaald op de zwarte markt. Aan dit dierlijke product worden geneeskundige krachten toegekend. De grootste vraag voor hoorn komt uit China en Vietnam.

Zeldzaam
Een woordvoerster van de dierentuin wil de eenentwintig zwarte en zuidelijke witte neushoorns in haar dierentuin een dergelijk lot proberen te besparen en heeft gezegd de hoorns van de dieren te zullen laten verwijderen, bij de drie kalven die in de dierentuin leven worden de hoorns niet verwijderd. Uiteraard worden de ingrepen onder narcose en door gespecialiseerde dierenartsen uitgevoerd. De Dvur Kralove dierentuin, waar het hier om gaat, is tot nu toe de enige dierentuin in de wereld die erin is geslaagd de bijna uitgestorven noordelijke witte neushoorn in gevangenschap te laten paren. In 2009 heeft de dierentuin de drie noordelijke witte neushoorns in een natuurreservaat in Kenia ondergebracht. Het gaat om één mannetje en twee vrouwtjes. Dit zijn de laatst overlevenden van hun soort, maar zij kunnen zich niet voortplanten. Experts proberen de eitjes van de vrouwtjes in te brengen bij surrogaatmoeders om toch te proberen de soort te redden. De noordelijke witte neushoorn staat op het punt om uit te sterven met name door stroperij en oorlogen in Afrika.

Bron ©AnimalsToday Lydia Zittema