In januari van dit jaar is een 8 jaar oude makaak (een lampongaap) in het Washington National Primate Research Center van de Universiteit van Washington (UW) gestorven doordat zij meerdere dagen geen toegang had tot drinkwater.

autisme bij apen
Makaak | Foto: Pixabay

Inspecteurs van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (U.S. Department of Agriculture, afgekort USDA) troffen de aap op 8 januari lusteloos aan. Een dierenarts heeft geprobeerd haar te redden, maar pogingen daartoe zijn niet geslaagd. Niet veel later daarna overleed de makaak aan uitdroging. Volgens de dierenarts heeft de aap op zijn minst twee of drie dagen geen water gehad.

Normaal gesproken hebben de apen in het research center van de UW altijd en onbeperkt toegang tot drinkwater, maar de waterleiding naar de kooi van de makaak was niet goed aangesloten. Een technicus hoort twee keer op een dag de watertoevoer te checken, maar heeft dit nagelaten. De betreffende technicus heeft  ontslag genomen. Mike Mustari, directeur van het research center laat weten:

“Dit voorval zou niet hebben moeten gebeuren. Het is iets waar we oprecht spijt van hebben.”

Het incident met het makaak aapje is niet het eerste incident met een proefdier dat plaats heeft gevonden Washington National Primate Research Center. In 2015 heeft de USDA drie apen aangetroffen waarbij implantaten in de schedel en wervelkolom waren aangebracht. Alle drie de dieren zijn hieraan gestorven. Bij een ander experiment werd een aap gevonden met drie implantaten in zijn hoofd welke een groot oppervlak van de schedel bedekten.  In 2014 is de UW aangeklaagd voor het plaatsen van drie jonge aapjes in dezelfde kooi met grote mannelijke apen die vervolgens de jonge apen hebben aangevallen. Ook andere dieren worden niet goed verzorgd. Zo heeft de USDA in 2013 en 2014 geconcludeerd dat de verzorgers van konijnen en cavia’s er niet in zijn geslaagd om de juiste hoeveelheid pijnstillers toe te dienen voor de chirurgische ingrepen waar de konijnen en cavia’s aan werden onderworpen. Verder kreeg de UW in 2011 een boete van 10.893 dollar opgelegd door de USDA voor het laten sterven van een andere makaak aap.

UW heeft zelf de USDA ingelicht over de lusteloze makaak aap die niet veel later dan dat de USDA langskwam voor een inspectie stierf door uitdroging. Naast de watertoevoer die op dat moment niet in orde was werden ook de kooien van de apen niet tweewekelijks schoongemaakt zoals is voorgeschreven.

Niet alleen de USDA heeft de UW aangeklaagd voor de dood van de makaak en de niet goed schoongemaakte kooien, de UW heeft ook een reprimande gekregen van haar eigen Institutional Animal Care and Use Committee, welk comité toezicht houdt op alle activiteiten waarbij proefdieren zijn betrokken. Naar aanleiding hiervan zijn de medewerkers getraind in het schoonmaken van de kooien en het uitvoeren van gezondheidschecks bij de dieren.

De Washington National Primate Center is het grootste research center voor apen in de Verenigde Staten, waar nog zes van dit soort centra bestaan. Volgens het jaarverslag over 2015 had de UW op dat moment meer dan 2.100 proefdieren waarvan 762 apen en andere primaten. Ook fokt de UW in Louisiana, Arizona en Texas met apen. De apen worden gebruikt voor een breed scala aan biomedische studies, zoals bijvoorbeeld in onderzoeken naar een medicijn voor HIV en naar de behandeling van hart- en oogziekten.

Bron: The Seattle Times ©AnimalsToday Lianne Raat