Esmond Bradley Martin (76), een bekende Amerikaanse ivoorhandel-onderzoeker die een pioniersrol speelde in de strijd tegen het stropen van olifanten en neushoorns, is in zijn huis in Nairobi, Kenia, vermoord. Bradley Martin leidde sinds de jaren ’70 wereldwijde onderzoeken naar illegale handel in wilde dieren en dierproducten.

vermoord
Bradley Martin was een pionier in de strijd tegen illegale ivoorhandel | Foto: danorth1/flickr

Esmond Bradley Martin werd zondag dood gevonden door zijn vrouw Chryssee Martin. Hij was neergestoken. Volgens de politie is niet uitgesloten dat hij het slachtoffer is geworden van een mislukte inbraak, maar er zijn ook zorgen dat de moord verband houdt met het werk van Bradley Martin. Hij speelde een cruciale rol in het wereldwijd onder de aandacht brengen van de internationale zwarte markt voor onder meer ivoor.

vermoord
Illegale ivoorhandel | Foto: Interpol

Onvermoeibaar
Hij begon in de jaren ’70 als eerste onderzoeker met het documenteren van de illegale handel in wilde dieren, waarbij hij in detail keek naar de beweging van ivoor en neushoornhoorn. John Scanlon, hoofd van de Conventie inzake de internationale handel in bedreigde wilde dieren- en plantensoorten (CITES), over Bradley Martin:

“Hij was onvermoeibaar in zijn inspanningen om olifanten en neushoorns te beschermen. Zijn onderzoek en bevindingen over meerdere continenten hadden een echte impact. Hij was een hoog aangeschreven lid van de technische teams van CITES, die onderzoek doen naar het stropen van olifanten en het smokkelen van hun ivoor. Hij zal erg gemist worden, maar zijn nalatenschap zal voortleven.”

Uit de recente cijfers blijkt dat vorig jaar wereldwijd 197 mensen zijn gedood die zich inzetten voor natuur- en dierenbescherming, hetgeen neerkomt op bijna vier slachtoffers per week.

Bron: The Guardian ©AnimalsToday.nl Bart van Riel