Volgens D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot is een ruime Kamermeerderheid voorstander van een chipplicht voor katten. Het zou gaan om de regeringspartijen D66, CDA, VVD en CU. Ook de Partij voor de Dieren steunt het plan, waarin gemeenten het recht krijgen om katteneigenaren te verplichten hun dier te laten chippen.

chipplicht
Meerderheid Tweede Kamer vindt chipplicht voor katten een goed idee | Foto: publiek domein

Het plan van D66 is mede ingegeven door een brief van bijna veertig Nederlandse gemeenten, waaronder grote steden als Amsterdam, Utrecht en Rotterdam, waarin verzocht wordt om de chipplicht voor katten. De partij stelt wel als voorwaarde dat een gemeente het chippen pas kan verplichten wanneer er in die plaats sprake is van een zwerfkattenprobleem. Voor honden geldt de chipplicht al sinds 1 april 2013.

Volgens De Groot is het belangrijk dat katten gechipt zijn zodat de eigenaar sneller teruggevonden kan worden. Minder zwerfkatten zou volgens het Kamerlid ten goede komen aan de vogelstand, en ook het risico terugdringen op bepaalde infectieziekten bij mensen die door (zwerf)katten overgebracht worden.

Snel geïdentificeerd
Van de 2,6 miljoen huiskatten in Nederland komen er jaarlijks zo’n 35.000 al zwervend in het asiel terecht. De Dierenbescherming is groot voorstander van het verplichte chippen, want daarmee kan deze groep katten snel geïdentificeerd worden. Daarnaast leven er naar schatting een miljoen ‘echte’ zwerfkatten in Nederland, waarvan gezegd wordt dat ze voor veel overlast zorgen. Verplicht chippen zou ook dit probleem kunnen verkleinen, omdat het minder makkelijk wordt om een kat zomaar ergens te dumpen.

Het voorstel van D66 wordt vandaag in de Tweede Kamer besproken in een debat met minister Schouten van LNV.

Onderstaande video geeft een korte uitleg over de chip en het chippen van een kat:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Bronnen: NOS, Nu ©AnimalsToday.nl Bart van Riel