Ondanks de felle protesten van dierenorganisaties en omwonenden heeft de gemeenteraad van Meijerijstad in Noord-Brabant gisteravond besloten dat in Nijnsel een megastal mag komen voor 18.000 varkens. Volgens het college is de varkensfabriek niet in strijd met de regels.

Meijerijstad
Varkens in megastal | Foto: Wakker Dier

Tegen de komst van de stal was een petitie opgezet door Compassion in World Farming (CIWF) en die leverde 15.000 handtekeningen op. Ook kreeg de gemeente 18.000 bloemzaden aangeboden door CIWF, één voor ieder varken. Verder is er door omwonenden geprotesteerd tegen de komst van de megastal, omdat ze vrezen voor stankoverlast en gezondheidsrisico’s.

Maar de gemeenteraad was doof en blind voor deze protesten en besloot, zij het niet unaniem, dat de stal er mag komen. Hij zou namelijk voldoen aan de meest recente normen op het gebied van duurzaamheid en geen onaanvaardbare gezondheidsrisico’s opleveren. Volgens Nu.nl beraden de tegenstanders zich op dit moment over een gang naar de rechter om te proberen het besluit van de gemeente Meijerijstad aan te vechten.

Discussie
De beslissing valt in een periode waarin de discussie over megastallen steeds heftiger wordt. Naast de fabrieksmatige manier waarop de dieren gehouden worden en gereduceerd zijn tot ding, zijn ook de regelmatig voorkomende stalbranden en de grote aantallen dieren die daarvan het slachtoffer worden reden om megastallen ter discussie te stellen. Tevens zijn er wel degelijk aanwijzingen dat deze vorm van bio-industrie een gevaar kan betekenen voor de gezondheid van omwonenden.

Maar voorop staat natuurlijk het welzijn van deze intelligente dieren, die in dergelijke fabrieken niet in staat zijn om natuurlijk gedrag te vertonen, zoals de zorg voor hun biggen, of het nemen van een heerlijk modderbad en lekker rondscharrelen op een erf of in het vrije veld.

Meijerijstad
Natuurlijk gedrag van een varken: een lekker modderbad nemen | Foto: Wakker Dier

Het zal ons benieuwen of deze megastal inderdaad zo modern wordt als de gemeenteraad van Meijerijstad beweert. Vorige week nog werd een motie van Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren en Dion Graus van de PVV weggestemd in de Tweede Kamer, want CDA, CU, SGP, VVD en D66 vonden het niet de moeite waard dat er extra maatregelen komen om de gevolgen van stalbranden te verkleinen, zoals verplichte sprinklerinstallaties.

Bron: Nu.nl ©AnimalsToday.nl Bart van Riel