Toch megastal voor 18.000 varkens in gemeente Meijerijstad

Ondanks de felle protesten van dierenorganisaties en omwonenden heeft de gemeenteraad van Meijerijstad in Noord-Brabant gisteravond besloten dat in Nijnsel een megastal mag komen voor 18.000 varkens. Volgens het college is de varkensfabriek niet in strijd met de regels.

Meijerijstad

Varkens in megastal | Foto: Wakker Dier

Tegen de komst van de stal was een petitie opgezet door Compassion in World Farming (CIWF) en die leverde 15.000 handtekeningen op. Ook kreeg de gemeente 18.000 bloemzaden aangeboden door CIWF, één voor ieder varken. Verder is er door omwonenden geprotesteerd tegen de komst van de megastal, omdat ze vrezen voor stankoverlast en gezondheidsrisico’s.

Maar de gemeenteraad was doof en blind voor deze protesten en besloot, zij het niet unaniem, dat de stal er mag komen. Hij zou namelijk voldoen aan de meest recente normen op het gebied van duurzaamheid en geen onaanvaardbare gezondheidsrisico’s opleveren. Volgens Nu.nl beraden de tegenstanders zich op dit moment over een gang naar de rechter om te proberen het besluit van de gemeente Meijerijstad aan te vechten.

Discussie
De beslissing valt in een periode waarin de discussie over megastallen steeds heftiger wordt. Naast de fabrieksmatige manier waarop de dieren gehouden worden en gereduceerd zijn tot ding, zijn ook de regelmatig voorkomende stalbranden en de grote aantallen dieren die daarvan het slachtoffer worden reden om megastallen ter discussie te stellen. Tevens zijn er wel degelijk aanwijzingen dat deze vorm van bio-industrie een gevaar kan betekenen voor de gezondheid van omwonenden.

Maar voorop staat natuurlijk het welzijn van deze intelligente dieren, die in dergelijke fabrieken niet in staat zijn om natuurlijk gedrag te vertonen, zoals de zorg voor hun biggen, of het nemen van een heerlijk modderbad en lekker rondscharrelen op een erf of in het vrije veld.

Meijerijstad

Natuurlijk gedrag van een varken: een lekker modderbad nemen | Foto: Wakker Dier

Het zal ons benieuwen of deze megastal inderdaad zo modern wordt als de gemeenteraad van Meijerijstad beweert. Vorige week nog werd een motie van Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren en Dion Graus van de PVV weggestemd in de Tweede Kamer, want CDA, CU, SGP, VVD en D66 vonden het niet de moeite waard dat er extra maatregelen komen om de gevolgen van stalbranden te verkleinen, zoals verplichte sprinklerinstallaties.

Bron: Nu.nl ©AnimalsToday.nl Bart van Riel

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. kengai zegt:

  Hj, wat weer een onzin, een dier produceert alleen als hij zich goed voelt.
  Deze dieren zijn genetisch gemanipuleerd en hebben geen keuze, zie de plofkip of zij wil of niet, dat arme beest barst bijna uit haar voegen.
  En wat is er optimaal aan de megastal voor een varken, die 24 uur per dag klem zit, dat is optimaal voor de walgelijke fokker met zijn hebzucht en hard werken, laat mij niet lachen.
  Het is toch wel heel triest als je geld wilt verdienen via zware marteling en moord op een ander diersoort, zou zeggen zoek eens een beschaafde baan, niemand verplicht jou om massa moordenaar te worden voor een zinloos product.

 2. Alex van der Veen zegt:

  Gelukkig ben ik vegetariër! Wil daar zeker niet aan meewerken! Genocide…

 3. Ook dit is weer te walgelijk voor woorden. Dit type boer geeft niet om dieren. Gesteund door het
  rechtse ego tuig brokkelt de norm en waardigheid steeds verder af.
  Een boer die boert om geldzucht en luiheid ( megastallen) is geen boer en zou gelijk een verbod
  moeten krijgen op het houden van dieren.
  Arme, arme beestjes. Ik hoop dat een zinnig rechter dit proces kan stoppen.
  Nederland zou eens massaal het werk plat moeten leggen misschien word de walging tegen dierenmishandeling in wat voor vorm dan ook wel gehoord door het kabinet.

  • Dit soort aantallen op 1 bedrijf is wat mij betreft ook onwenselijk, maar jou aantijgingen tegen die ondernemer slaan nergens op,
   geldzucht? nee, de marges zijn zo klein dat veehouders wel groot moeten groeien om überhaupt een fatsoenlijk inkomen te kunnen behalen.
   Luiheid? nee, juist niet, bij dit soort bedrijven moet keihard gewerkt worden om de zaak in stand te houden, immers bij verminderde waakzaamheid zullen de marges enorm dalen, en die zijn al marginaal.
   Overigens is deze schaal vergeleken met het meeste buitenland echt niet mega…………

 4. Jeroen zegt:

  Wat verschrikkelijk! Nóg meer prachtige onschuldige intelligente sociale lieve varkens op elkaar gepropt om onder erbarmelijke omstandigheden geforceerd opgefokt te worden en na een vreselijk rot leven, nou ja leven…, met veel grof geweld in een vrachtwagen gejaagd te worden om dan vaak over meer dan 1000 km. vervoerd te worden naar hun executie. Het lijkt vaak wel of er blijkbaar geen enkel ethisch en moreel besef is maar men zegt “dat het aan de regels voldoet”. Tja, maar die regels deugen niet ! Om misselijk van te worden.

  • Jeroen, niet zo overdrijven, dit soort bedrijven zijn wat mij betreft ook onwenselijk, maar de omstandigheden in deze nieuwe stallen zijn juist optimaal, en die 1000 km? dat is gelukkig een heel klein percentage.
   En wie ben jij ( of ik) om te bepalen dat de regels niet deugen?

 5. Mignon zegt:

  Wat is eigenlijk de norm voor de gezondheid en welzijn van een varken/ big ?

  • gezondheids-en welzijnswet voor dieren.
   En voor de rest, een dier “produceert” alleen als ie zich goed voelt, een gestrest dier groeit niet, en is alleen maar negatief in alle opzichten( technisch en economisch)