Ingezonden brief: Mag deze foto wel NRC?

Gisteren en vandaag wordt op de sociale media heftig gediscussieerd over de foto gemaakt door Jack Tummers van een verkoold varken na een stalbrand, die onder druk van de vee-industrie werd teruggetrokken uit de fotowedstrijd ‘Mijn plek’ van NRC. Hoofdredacteur Karen Soeters van Animals Today schreef er een blog over, waarin de pressie van de veesector duidelijk in beeld kwam. Hieronder de reactie van fotograaf Jack Tummers op alle commotie.

NRC

Mag deze foto wel NRC? | Foto: bewerking door Jack Tummers

Er is een verschil tussen krant en fotowedstrijd, en ik heb die foto nooit ingestuurd naar een krant. Andere foto’s van stalbranden trouwens wel, en soms zijn deze ook gepubliceerd. Deze foto echter vond ik zo geschikt voor het thema Mijn plek dat ik er verder niet meer over nagedacht heb en hem meteen instuurde. Waar de grens ligt tussen wat voor een fotowedstrijd acceptabel is of niet, is niet altijd duidelijk. Had een foto van een zielig hondje in het asiel wel gemogen? Of een foto van een kind met kanker in een ziekenhuisbed? Of een eenzame oude vrouw op een bankje voor een verzorgingstehuis? Dat zouden allemaal foto’s zijn geweest met een extra lading, een extra betekenis.

Het is dus niet duidelijk wat wel en niet mag, maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat de krant alleen maar inzendingen wil waar verder geen enkele gedachte achterzit. Dat zou meer passen bij een fotowedstrijd van de Libelle. Het zou de krant juist sieren als er ook foto’s toegelaten werden die enige maatschappijkritische inhoud hebben, afgezien van het feit dat een foto an sich ook mooi kan zijn, en er zitten bij de inzendingen altijd prachtige foto’s waar ik jaloers op kan zijn. Maar een foto met een boodschap weigeren past eigenlijk niet. En wat helemaal niet past is om op basis van externe klachten vanuit de vee-industrie foto’s te gaan weigeren.

NRC

De foto die jullie niet mogen zien van NRC en de vee-industrie | Foto: Jack Tummers

Los van dit alles staat natuurlijk nog steeds de waanzin van dit soort stallen en dat er tot mijn grote onbegrip niks aan wordt gedaan en dat iedereen het maar lijkt te accepteren als een gegeven feit waar nu eenmaal niks aan te doen is, want er moet nu eenmaal geld verdiend worden. En omdat iedereen er zo over denkt en de wet zegt dat het mag, hoeft niemand zich hier schuldig over te voelen. Gedeelde schuld is halve schuld. In dit geval ligt de schuld bij zovelen dat de gedeelde schuld zo klein is geworden dat zelfs de homeopathie er jaloers op zou zijn. En dus zo klein dat het te verwaarlozen is. So forget about it and get on with your life.

Als ik bij een afgebrande stal sta met kippen of varkens ben ik erg aangedaan. Maar veel meer nog dan vanwege het leed van deze dieren is het vanwege de waanzin van het systeem, dat dit blijkbaar als normaal en acceptabel gezien wordt. Het is ook altijd hetzelfde. Eerst komt de brandweer de klus klaren, er wordt tussendoor geluncht en wat gelachen. Daarna komen de mensen van de verzekering even langs. Daarna de werklui die met kranen en grote grijpers de troep komen opruimen. Kadavers naar het destructiebedrijf, de rest is puin. En altijd krijg ik op een bepaald moment de vraag om geen foto’s meer te maken, want het is allemaal al erg genoeg.

Het zou mooi zijn als de NRC alsnog een groot artikel in de krant zou wijden aan stalbranden en de idiotie van het systeem. De foto kunnen ze gratis van me krijgen.

Jack Tummers – fotograaf

©AnimalsToday.nl

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. kengai zegt:

  Dini, het enige waar de boer aan denkt is het geld wat hij mis loopt, die dieren boeit hem voor geen meter, anders ging hij wel ander werk zoeken.
  Als je maar een beetje meededogen hebt, dan word je geen veehouder, integendeel en als je graag een beschaafd land wil hebben, dan zal je de veehouderij moeten verbieden, met al hun zinloze leed, moord en zinloze producten en de enorme aanslag op het milieu, flora en fauna.
  Ik weet dat er veel boeren zeggen, ik hou van mijn dieren, maar eigenlijk hebben ze geen benul van wat ze echt zeggen. want houden van is het tegenovergestelde van leed veroorzaken en dood.

  • Kengai, wat een vuile leugenachtige reactie.
   Het financieel rendement in de landbouw is marginaal, dus als ze werkelijk geld willen verdienen gingen ze wel ander werk zoeken.
   Blijft over dat het werken met de natuur en dieren de drijfveer is om boer te blijven.

 2. Marcel zegt:

  Absurd om dit soort ongelukjes te mijden op jullie pagina

 3. Ik vind het zo jammer dat verslaggeving in deze zo eenzijdig is. Alsof de Boer niet geraakt wordt door het verlies van zijn dieren. Alsof die boer alleen maar €tekens heeft. .. Ga de Boer eens op; ga het gesprek eens aan en leer….

  • Kim Verhoef zegt:

   Dini, hoe komt het dat er vele stalbranden zijn, maar de huizen van de boer nog fier overeind staan?

   • Kim, misschien omdat moderne stallen los van woningen gebouwd worden?
    En omdat de brandweer z,n best doet om alle omliggende gebouwen te sparen?

  • Jeroen zegt:

   Waarom denk je dat er elk jaar in Nederland honderdduizenden dieren op gruwelijke wijze omkomen door verstikking of verbranding bij stalbranden? Juist, omdat het bizar slecht gesteld is met de veiligheid van veel stallen en de apparatuur en omdat men weigert om geld uit te geven om de dieren te beschermen. De partijen die de boeren vanouds steunen als CDA, VVD, CU, SGP, maar zelfs ook D66 hebben vorige week tegen een voorstel gestemd om de brandveiligheid in stallen te vergroten. Het interesseert hen geen ene lor. Het zijn namelijk maar beesten en die moeten onder erbarmelijke omstandigheden zo snel mogelijk groeien en na een vreselijk rot leven met veel grof geweld een vrachtwagen ingejaagd worden om na een vaak lang transport met veel grof geweld een slachthuis ingejaagd worden om daar op elkaar gepropt af te wachten tot zij vermoord worden.
   Ik ken het wereldje hoor, laat je niks wijs maken!
   Er is in het algemeen geen enkel respect voor het leven van de dieren.

   • Nee Jeroen, dat wereldje ken je niet, het enige wat jij daarvan kent is de bagger die zogenaamde dierenclubs zwaar uitvergroot en de waarheid verdraaiend op het internet spuien