Een tragisch incident vond maandag plaats toen een Thaise olifant die in gevangenschap werd gehouden zijn eigenaar doodde in de Chiang Mai Zoo. De 32-jarige olifant, genaamd Ekasit, was bekend om zijn optreden in verschillende films en commercials.

Thaise olifant
Thaise olifant keert zich tegen zijn ‘eigenaar’ | Foto: publiek domein

Somsak Riengngen, de eigenaar van de olifant, had Ekasit net van de ketting gehaald. Op de rug van Ekasit zat een mahout (olifantenverzorger) die de olifant dwong een bepaalde kant op te lopen. Maar Ekasit draaide zich plots om en koerste af op de 54-jarige Somsak. Wuthichai Muangman, waarnemend directeur van Chiang Mai Zoo, vertelt aan AFP over het incident:

“De olifant keerde plotseling om en gebruikte zijn slurf om het slachtoffer te grijpen, waarna de olifant zijn slurf gebruikte om hem te verpletteren.”

In musth
Op het moment van het incident was Ekasit in musth. Wanneer een bul (mannelijke olifant) in musth is maakt hij tijdelijk meer mannelijke hormonen aan. De bul raakt door deze hormonen zo opgewonden dat hij onberekenbaar en daardoor zeer gevaarlijk kan worden.

Ekasit is in Thailand bekend vanwege zijn optreden in verschillende films en televisie commercials. De olifant verbleef echter in de Chiang Mai Zoo, in het noorden van Thailand tot april. Volgens Wuthichai worden er in de dierentuin geen olifantenshows gegeven. Toeristen mogen de dieren echter wel eten geven.

Olifantentoerisme
In Thailand zijn attracties met olifanten erg populair. Vooral een olifantenrit kan bij veel toeristen niet op de bucketlist ontbreken. Wat velen nog steeds niet (willen) weten is dat olifanten in de toeristenindustrie ontzettend lijden. Al op jonge leeftijd worden ze bij hun moeder weggehaald en moeten ze een wrede training (de Phajaan) ondergaan om onderdanig te worden gemaakt. Omdat olifanten wilde dieren zijn, is hun gedrag onvoorspelbaar en is interactie met deze dieren gevaarlijk. De wrede training, waarbij de dieren fysiek en geestelijk worden mishandeld, zou interactie veilig moeten maken. Het incident met olifant Ekasit laat echter wederom zien dat interactie met wilde dieren zoals olifanten fatale gevolgen kan hebben.

Ook tijdens hun leven in de toeristenindustrie lijden olifanten. Ze worden aan korte kettingen gehouden, kunnen nauwelijks interactie hebben met soortgenoten, iets dat voor deze sociale dieren erg belangrijk is. Daarnaast worden de olifanten op betonnen ondergrond gehouden waardoor ze pijnlijk poten krijgen en is hun dieet vaak eenzijdig. Uit een onderzoek (pdf) blijkt dat 3 op de 4 olifanten in de toeristenindustrie in slechte en onacceptabele condities wordt gehouden. In Thailand leven zo’n 4.400 olifanten in gevangenschap. En dit terwijl er in Thailand ook olifanten in het wild zijn te zien. En wat is er nou mooier dan een dier zien in zijn natuurlijke omgeving?

Bronnen: Olifanten, Channel News Asia ©AnimalsToday.nl  Nadine van Wissen