Op 22 september 2017 werd de status van vulkaan Agung op Bali verhoogd naar Niveau 4; het hoogste actieve niveau. Dit betekende dat het gebied ontruimd moest worden. Mensen die binnen de 0 tot 12 kilometer van de top van de vulkaan wonen  moesten hun huizen verlaten. De dag erna startte ons onderzoek in het gebied om te zien hoeveel dieren waren achtergelaten. De mensen verhuisden naar tentenkampen rondom de 16 kilometer zone en vele, vele dieren werden achtergelaten.

Agung
Uitbarsting vulkaan Agung, Bali, november 2017 | Foto: Stichting JAAN

De meeste dieren die we aantroffen waren vogels in kooien, katten, honden, kippen en konijnen. Ook bleven er veel koeien achter. Voor de koeien hebben wij samen met de lokale gemeenschap en met de begeleiding van het Darmada ecoresort in Sidemen, tijdelijke stallen op kunnen zetten. Uiteindelijk werden in de stallen niet alleen koeien opgevangen, maar ook geiten en varkens vonden er onderdak.

Vrijwilligers van dierenorganisaties en ook lokale mensen hielpen de dieren te verzorgen en ons team ging ook dagelijks de gevaarlijke zone in om de achtergelaten dieren te voeren.

Agung
Foto: Stichting JAAN

Om de kinderen in de kampen wat vrolijkheid te brengen hebben onze kunstenaarsvrienden zoals Bomb Da Love, Sleeck en Vampira leuke activiteiten georganiseerd. Ook heeft JAAN een poppenshow gedaan in de evacuatie-kampen. Deze poppenshows gebruiken wij altijd als educatief middel om kinderen het belang van dierenbescherming bij te brengen.

Op 26 november 2017 hebben wij het voeren van de dieren moeten staken wegens verhoogde activiteit van de vulkaan. Een record aantal tremors (aardbevingen) werd geteld en aan ons team medegedeeld. Desondanks is het team 2 dagen later alweer het gebied in getrokken om de dieren eten te geven in de verlaten gebieden.

Agung
Foto: Stichting JAAN

Veel mensen vragen ons waarom we de dieren niet evacueren. Voor de grotere dieren hebben we dit kunnen doen, maar voor de kleine dieren zoals honden en katten is dit helaas enorm lastig omdat deze dieren ‘free roaming’ zijn. Dit betekent dat de meesten gewend zijn los te lopen om hun terrein en huis te bewaken. Daarbij komt ook nog dat er geen opvang beschikbaar is waar honderden honden, duizenden kippen en andere dieren zo terecht zouden kunnen. Het enige dat we nu kunnen doen is dus het verzorgen van de dieren en hopen dat zij niet getroffen zullen worden.  Het ‘animal emergency relief team’ is momenteel nog steeds in de 16 kilometer zone actief om de dieren te helpen.

In 2010 heeft ons team ook geholpen op de vulkaan Merapi, na de uitbarsting. Het was een trieste bedoeling, te zien op deze video :

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




Donatie
Wil je ons helpen de dieren van vulkaan Agung te kunnen blijven voeren? Wij zouden je donatie erg waarderen! Je kunt een donatie doen op IBAN NL19INGB0004584480 t.n.v. Stichting JAAN Nederland te Den Haag  o.v.v. Agung.

Agung
Foto: Stichting JAAN

Femke den Haas is doktersassistente en medeoprichtster van stichting Jakarta Animal Aid Network (JAAN). JAAN heeft verschillende doorlopende projecten zoals het roofvogel-rehabilitatiecentrum, de opvang van ex-dansaapjes, verzorging van werkpaarden, een campagne voor de vrijheid van dolfijnen in samenwerking met Ric ‘O Barry en een plastic-recycle project.