De meeste honden kennen het commando ‘zit’ of geven een poot op ‘poot’, maar niet veel honden kennen de namen van al hun speeltjes. Zes superslimme bordercollies wel. Zij leerden de namen van hun speeltjes met merkwaardig veel gevoel voor de menselijke taal. En ze zijn niet de enige  superslimme honden.

Superslimme honden kunnen namen tientallen speeltjes leren
Superslimme honden kunnen namen van tientallen speeltjes leren | Foto: publiek domein)

Ruim twee jaar zochten Hongaarse wetenschappers naar ‘geniale honden’; honden die de namen van hun speeltjes herkennen. Die zoektocht leverde de Genius Dog Challenge op, waarbij iedereen het onderzoek naar het hondengeheugen kon volgen via een livestream. Max (Hongarije), Gaia (Brazilië), Nalani (Nederland), Squall (VS), Whisky (Norway) en Rico (Spanje) waren de deelnemende honden. Sommige van deze superslimme honden kenden zelfs de naam van meer dan honderd speeltjes.

Superslimme honden kunnen namen tientallen speeltjes leren
Roze bal | Foto: publiek domein

Opmerkelijke snelheid

Bijna elke hond kan tot op zekere hoogte commando’s leren, maar het leren van de naam van een bepaald voorwerp lijkt voor veel honden onmogelijk. Dr. Claudia Fugazza van de Eötvös Loránd Universiteit in Boedapest, die het onderzoeksteam leidde:

“Deze honden kunnen in een opmerkelijke snelheid de namen van nieuwe speeltjes leren.”

De Genius Dog Challenge leverde naast vermaak voor de deelnemers en toeschouwers ook nuttige wetenschappelijke resultaten op. Het onderzoek is gepubliceerd in Royal Society Open Science.

 

Superslimme honden kunnen namen tientallen speeltjes leren
Gele bal | Foto: publiek domein

Nauwelijks uitdaging voor superslimme honden

De baasjes kregen de taak hun honden in één week de namen van zes en vervolgens twaalf nieuwe speeltjes te leren. Dr. Shany Dror van de universiteit in Boedapest:

“Het bleek voor deze getalenteerde honden niet zo’n grote uitdaging. Ze leerden gemakkelijk tussen de elf en twaalf speeltjes.”

Deze leersnelheid is vergelijkbaar met die van menselijke baby’s rond 18 maanden, wanneer ze beginnen aan hun ‘woordenschatspurt’. En toen de honden twee maanden later opnieuw getest werden, konden ze de namen van het speelgoed nog steeds herinneren.

bordercollie
Na een maand konden ze de namen van het speelgoed nog goed herinneren | Foto: publiek domein

Bordercollies

Alle deelnemende honden waren bordercollies. Deze honden werden oorspronkelijk gefokt als schapenhoeders. Maar ondanks hun intelligentie en gevoeligheid voor het gedrag van hun eigenaren, kunnen de meeste bordercollies de namen van hun speeltjes niet onthouden. Dus niet getreurd als jouw bordercollie het verschil tussen het ene speeltje en de ander niet kent. Slechts een klein deel van de honden is superslim.

Superslimme honden
Ook andere honden kunnen superslim zijn | Foto: publiek domein

Bordercollies blijken overigens niet de enige superslimme honden te (kunnen) zijn. Dankzij de Genius Dog Challenge zijn de onderzoekers erachter gekomen dat ook Duitse herdershonden, pekinezen, mini-Australische herders en een paar honden van gemengde rassen het lijken te kunnen.
.

Unieke kans

Met hun onderzoek hopen de onderzoekers de relatie tussen dieren en hun eigenaren beter te begrijpen, zegt een van de co-auteurs van het onderzoek, prof. Ádám Miklósi van de Eötvös Loránd University:

“Met deze getalenteerde honden hebben we een unieke kans om te bestuderen hoe een andere soort de menselijke taal begrijpt en hoe het leren van woorden de manier waarop we over de wereld denken, beïnvloedt.”

.

 .
Fugazza’s team hoopt via de website van de Genius Dog Challenge meer getalenteerde honden aan te trekken, voor verder onderzoek naar hun leervermogen en relatie met de menselijke taal.
.

.
Bronnen:

Wolven wenselijk gedrag aanleren is efficiënter dan een hek bouwen

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma