Vorige maand kwam er onverwacht een einde aan een bijzonder leven. De van stropers geredde gorilla Ndakasi, die eerder met een Instagramwaardige foto de wereld over ging, is niet meer.

gorilla
Ndakasi, de beroemde ‘selfie-gorilla’, overlijdt in armen van verzorger | Foto: Pixabay

2007 was het jaar dat een familie berggorilla’s werd aangevallen door gewapende milities. In Congo gebeurt dit vaker, maar toen vader en moeder het leven van de kleine gorilla wilden redden, werden ze doodgeschoten. Kogels waren zichtbaar in het lichaam van de moeder waar de twee maanden oude baby aan vast was geklampt. Rangers uit het Virunga National Park namen het enige overlevende familielid mee naar een veilige plek. Veertien jaar later was Ndakasi uitgegroeid tot een liefdevolle, slimme gorilla die met een verfijnde en humoristische selfie de wereld deed glimlachen.

Instagram-pose

De verzorgers in de enige berggorilla-opvang in de wereld gaan maar één week per maand naar huis. De overige drie weken slapen ze bij de apen in het park. Soms rouleren ze, maar vaak bouwen de verzorgers een band op met de dieren. Dit leidt tot prachtige verhalen, liefdevolle vriendschappen en grappige foto’s. Zo deden Ndakasi en Ndeze hun verzorgers na toen deze een selfie wilde maken. Borst op, hoofd getild naar de zijkant en zwoel uit de ogen kijken. De twee waren helemaal klaar om perfect op de foto te komen. De verzorgers hadden het niet aan zien komen, dus moesten zich haasten om het hilarische tafereel vast te leggen. Gelukkig maar, want zo kon de wereld meegenieten van deze geweldige samensmelting van dier en mens.

Een band als geen ander

Andre Bauman was de eerste ranger die Ndakasi zag na de heftige schietpartij. Hij nam haar mee naar een veilige plek die zij niet kende. Die herinnering is nooit meer verdwenen en is uitgegroeid in een pure vriendschap. De dierenverzorger vertelt liefdevol tegen de media:

“Ndakasi’s lieve karakter en intelligentie hielpen me om de connectie tussen mensen en gorilla’s te begrijpen en waarom we alles moeten doen wat we kunnen om ze te beschermen. Ik hield van haar als een kind en haar vrolijke persoonlijkheid bracht een glimlach op mijn gezicht.”

Onverwachts afscheid

Na veertien jaar goede gezondheid werd duidelijk dat de vrolijke gorilla iets onder de leden had. Maanden wisten de verzorgers niet hoe erg het was totdat Ndakasi snel achteruit ging. In het wild worden berggorilla’s vaak vermoord door stropers of komen om door ander menselijk toedoen. Dat is wat de situatie extra vreemd maakte. Verzorgers in het park dachten dat het nog wel even zou kunnen duren, maar de wereldberoemde Ndakasi was toch zieker dan verwacht. Op de desbetreffende dag kroop zij nog één laatste keer in de armen van haar redder en verzorger Andre Bauman. Daar kon ze, na 14 jaar zorgeloos te hebben geleefd, comfortabel haar laatste rustplaats vinden. Het park deelde de ontroerende foto die daarna de wereld overnam. Ndakasi’s verhaal is treurig en prachtig tegelijkertijd. Door menselijk toedoen haar familie verloren, maar ook door mensen een tweede kans gekregen om na 14 jaar haar verhaal over de hele wereld te kunnen vertellen.

Bronnen: 

©AnimalsToday.nl Maury Senden