Nederlanders lijken steeds meer interesse te hebben in het houden van exotische diersoorten. Onder meer kleine katachtigen zoals de serval zijn in trek. Deze dieren zijn niet geschikt voor in huis, waardoor eigenaren vaak tegen problemen aanlopen. Hierom pleiten organisaties zoals Stichting AAP al jaren voor een verbod op dergelijke huisdieren, een voornemen dat waarschijnlijk binnenkort uitgevoerd zal worden door de overheid.

Exotische katten
Het houden van exotische katten als huisdier stijgt in Nederland | Foto: Pixabay

De populariteit van de serval

De serval heeft een prachtig voorkomen, met zijn gestroomlijnde lange lichaam en klassieke panterprint. Een verleidelijke optie als metgezel voor vele Nederlanders, die kennelijk uitgekeken beginnen te raken op de conventionele huiskat. De afgelopen jaren zijn de cijfers met betrekking tot het houden van kleine katachtigen namelijk sterk gestegen. Mogelijke verklaringen hiervoor zijn het thuiszitten tijdens de coronacrisis, en als gevolg daarvan de zoektocht naar een uitdagende hobby. Ook raken sommigen geïnspireerd door beroemdheden zoals Justin Bieber. De jonge zanger plaatste online foto’s van zijn savannah, een andere wilde kat.

Riskante hobby

Hoewel de pasgeboren kittens van dergelijke soorten er vertederend uitzien en makkelijk op schoot passen, is dit wel even anders zodra zij volwassen zijn. Dan komt immers de eigenzinnigheid en kracht van het wilde dier boven de oppervlakte. Verschillende eigenaren rapporteren gevechten tussen servals onderling, of het onvermogen om hen in bedwang te houden. Bovendien komen bij Stichting AAP steeds meer meldingen binnen over vermiste servals; vorig jaar maar liefst 23 tegenover drie in 2015. De katten zijn namelijk erg nieuwsgierig. Zodra een deur openstaat kunnen ze in een mum van tijd spoorloos verdwenen zijn. Hoewel ze eenmaal buiten eerder zullen vluchten dan vechten, aangezien zij zich in een vreemde omgeving niet veilig voelen, zijn toch gevallen bekend van servals die kleine dieren zoals konijnen doodbijten.

Ongepaste leefomgeving

Zulke trieste berichten zijn overigens geen grote verrassing, we hebben immers te maken met een wild dier dat in een geheel andere habitat thuishoort. Het naar behoren nabootsen van een dergelijke leefomgeving met veel ruimte en vrijheid is erg uitdagend in de menselijke maatschappij. Hoeveel verwoede pogingen een eigenaar ook doet, de ongetemde natuur van de katachtige zal vroeg of laat toch naar boven komen. Dan kan deze enkel nog beheerst worden met behulp van wrede maatregelen, bijvoorbeeld het opsluiten in een kooi. Gevangenschap is bovendien niet altijd een remedie tegen andere risico’s, zoals de verspreiding van exotische ziekten.

https://twitter.com/peterdhaan/status/1425108473331781647

De positieflijst als oplossing

Om zowel de serval als de mens te beschermen tegen de betreurenswaardige gevolgen van deze mismatch tussen huisgenoten, wordt het tijd om stappen te ondernemen. Al jaren anticiperen betrokken partijen zoals Stichting AAP op een zogenoemde positieflijst: een opsomming van dieren die geschikt zijn om in huis te houden. Alle missende soorten zijn dan automatisch verboden als huisdier. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft beloofd dit jaar een dergelijke lijst te publiceren. Hoewel niet iedereen het hiermee eens is, onder andere omdat een verbod de criminele markt zou kunnen stimuleren, moeten we toch ergens beginnen. Als we als samenleving de mishandeling van levende wezens tolereren, kunnen we nooit evolueren naar een collaboratieve gemeenschap gebaseerd op empathie en vertrouwen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sacha Hoff