Afgelopen maandag zijn 17 stropers het Nationaal Park Dzanga-Ndoki, liggend in de Centraal-Afrikaanse Republiek in getrokken. De stropers zijn gewapend en voor het leven van vele olifanten wordt nu gevreesd. Dat heeft het Wereld Natuur Fonds (WNF) afgelopen dinsdag bekend gemaakt.

Dzanga-Bai - stropers
Dorp van de olifanten | Foto: Wildlife Direct

Gevreesd wordt dat de stropers op weg zijn naar ‘het dorp van de olifanten’, Dzanga Bai. Dagelijks komen daar tussen de 50 en 200 olifanten om mineraalzouten te drinken.

Onderzoekers werden maandag in het park aangesproken door drie stropers met kalasjnikovs. Ze vroegen de weg naar het olifantendorp. Gelukkig stuurden de onderzoekers de stropers de verkeerde kant op.

Volgens het WNF is het gewelddadige conflict in de Centraal Afrikaanse Republiek de oorzaak van de komst van de stropers.

De stropers vroegen om eten en de weg naar de uitkijktoren van Dzanga Bai. De onderzoekers gaven een verkeerde route. Nadat ze waren weggerend, hoorden ze geweerschoten in de buurt van Dzanga Bai.

“Als er niet snel en beslist actie wordt ondernomen, profiteren stropers van de chaos en instabiliteit in de regio”, aldus WNF directeur Jim Leape. “Stroperijen en handel in ivoor zijn niet alleen een gevolg van instabiliteit, maar het is ook een oorzaak. Het zet aan tot geweld in de regio.”

Begin 2012 werd 80 procent van de olifanten in het Kameroense park Bouba N’Djiba afgeslacht door stropers uit Tsjaad en Sudan. In 6 weken tijd vonden 300 olifanten de dood.

In het zuiden van Tsjaad werden begin maart in een week tijd 86 olifanten gedood. Onder hen waren 33 zwangere vrouwtjes.

Bron: AD.nl ©PiepVandaag.nl