Stropers in India hebben een lippenbeer met een bom opgeblazen en het dier voor dood achtergelaten. De bom zat verstopt in een stuk fruit, waar de beer een hap uit nam, toen het in zijn mond explodeerde. De bom, die de stropers zelf gemaakt leken te hebben, was bedoeld om wild mee te vangen.

beer
Redding beer | Foto: Wildlife SOS

Reddingswerkers van Widlife SOS waren geschokt toen ze zagen hoe de beer er aan toe was. Het dier leed verschrikkelijke pijn en was in levensgevaar. Nadat de reddingswerkers de beer konden verdoven, is hij met spoed overgebracht naar de intensive care.

Stropers riskeren een gevangenisstraf van 7 jaar voor het doden van dieren met explosieven, maar het lijkt ze er niet van te weerhouden. Het is volgens Kartick Satyanarayan, een van de oprichters van Wildlife SOS, een veel gebruikte methode om wilde zwijnen en ander wild mee te vangen. Satyanarayan:

“Deze groffe, lokaal gemaakte bommen worden in voedsel geplaatst en nieuwsgierige wilde dieren worden in de val gelokt om er in te bijten. Het resultaat is vaak hartverscheurend en zorgt ervoor dat het hoofd of delen van de mond exploderen en het dier sterft een langzame en zeer pijnlijke dood, terwijl de stropers wachten totdat ze hun prijs kunnen halen.”

beer
Geredde beer wordt geopereerd | Foto: Wildlife SOS

De lippenbeer, die door zijn redders ‘Champ’ is genoemd, is zo’n 6 tot 7 jaar oud en heeft zeer ernstige verwondingen aan zijn mond, kaak, hoofd en nek.  Arus Sha, veterinair directeur bij Wildlife SOS:

“Gebaseerd op röntgenfoto’s kan ik verschillende breuken in zowel de boven- als onderkaak zien, die helemaal naar de schedel leiden. De conditie van het dier is zeer ernstig en we houden hem zeer goed in de gaten.”

Na een zeer intensieve operatie, die maar liefst vijf uur duurde, zijn alle maden – die in de wonden zaten – en botsplinters verwijderd. De laatste röntgenfoto’s laten zien dat er geen botsplinters nabij de hersenen zitten. De dierenartsen vrezen echter dat de explosie de optische zenuw heeft aangetast, wat ervoor zorgt dat de beer gedeeltelijk blind is. De oogtests zullen worden voortgezet als de beer weer helemaal is hersteld.

beer
Geredde beer | Foto: Wildlife SOS

Sha zegt erover:

“Champ is vriendelijk voor een wilde beer en lijkt zich comfortabel te voelen bij de dierenartsen en verzorgers. De pijnstillers helpen goed en hij beweegt zichzelf voort. Hij kan niet eten, door de aandoening in zijn keel, maar hij wordt gevoed via een sonde.”

Lippenberen staan als “kwetsbaar” op de Rode Lijst van met uitsterven bedreigde diersoorten. Ze worden veel gebruikt als ‘dansberen’ op straat. Bannerghatta Bear Rescue Centre, wat gerund wordt door Wildlife SOS, verzorgt momenteel 81 lippenberen, die gered zijn van stropers of een leven als dansbeer.

Bekijk hier een video van de redding van de beer:

Bron  ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor