Onderteken de brandbrief

Inmiddels hebben ruim 6.000 dierenliefhebbers aangegeven het onacceptabel te vinden dat het verbod op het zelf doden van honden en katten niet voor álle huisdieren geldt. Zij ondertekenden de brandbrief aan staatssecretaris Dijksma, waarin de Sophia-Vereeniging verzoekt om de maatregel uit te breiden. 

Konijnen - zelf doden
Gezonde huisdieren worden straffeloos gedood door fokkers,
alleen omdat hun uiterlijk niet perfect is | Foto: Koningin Sophia-Vereeniging

Na jarenlange politieke lobby door de Sophia-Vereeniging werd in juli 2014 eindelijk een verbod van kracht op het zelf doden van honden en katten. Voor alle andere huisdierensoorten zijn echter nog steeds geen beschermende maatregelen getroffen. Wie is uitgekeken op zijn parkiet, de verzorging van het konijn te duur vindt of vindt dat zijn pasgeboren hamstertjes niet de goede vachtkleur hebben; iedereen mag deze huisdieren van het leven beroven, mits het pijnloos gebeurt. Steffie van Horck, directeur van de Sophia-Vereeniging:

“Zo lang dit is toegestaan, staat de politie machteloos. Iemand die zijn dier doodt kan nu alleen worden opgepakt als er bewijs is van mishandeling”.

Fokkers die van hun ‘overtollige’ diertjes af willen, wisselen ondertussen ervaringen uit op het internet. De een adviseert de nek te breken door het dier met zijn kop tegen de rand van de keukentafel te slaan, de ander predikt een langzame chloroformdood of zweert bij een klap met een stoeptegel.

“Dit zogenaamde ‘culling’ wordt toegepast op diertjes die kerngezond zijn, maar die geen populair uiterlijk hebben. Hun voer en hokruimte worden liever besteed aan soortgenootjes die meer geld opbrengen”, vertelt Van Horck. “Alleen met een algemeen verbod op het zelf doden van huisdieren kunnen deze wanpraktijken worden bestreden.”

Zo lang de wet niet wordt aanpast, sterven veel huisdieren een afschuwelijke dood zonder dat daar een straf op staat. De Sophia-Vereeniging stelde daarom een brandbrief op aan staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken waarin ze haar dringend verzoekt de maatregel uit te breiden en het zelf doden van álle huisdieren te verbieden.

Onderteken de brief

Bron: Nieuwsbrief Sophia-Vereeniging ©PiepVandaag.nl