Als er brand uitbreekt in je woning zal de brandweer zowel mens als dier redden. Maar als ze niet weten of er huisdieren aanwezig zijn dan worden de angstige kat in het mandje op de kast of de verstopte hond achter de bank mogelijk gemist. Er zijn stickers om de brandweer en andere hulpdiensten te laten weten dat er huisdieren in de woning aanwezig zijn. Maar in tegenstelling tot de meeste noodstickers is er maar een sticker landelijk verkrijgbaar die meteen duidelijk maakt om welke en hoeveel dieren het gaat. Hierdoor kan de brandweer gericht op zoek gaan. Dat scheelt kostbare tijd en vergroot dus de overlevingskansen.

Sticker voor de brandweer om gericht te zoeken naar je huisdieren
Sticker Hier wonen huisdieren | Foto: screenshot website Pet Resque

Een hoofdtaak van de brandweer is ‘het redden van mens en dier’. Bij een brand zullen de mannen en vrouwen van de brandweer er dan ook alles aan doen om je huisdier(en) te redden. Dat is een prettige gedachte als je een huisdier hebt. Maar voordat de brandweer er is zijn jij, met andere bewoners en eventuele huisdier(en), op jezelf aangewezen. Het is fijn als je weet wat je allemaal kunt doen om jezelf, anderen en je huisdier veilig te stellen ten tijde van brand.

Brand als je thuis bent

Bij een brand is er niet alleen sprake van vuur, maar ook van zwarte, dikke en giftige rook. Rook stijgt op, daarom wordt geadviseerd om van boven naar beneden te vluchten. Sluit tijdens het vluchten alle deuren achter je – een deur kan tot 20 minuten brand tegenhouden. Dieren zullen dezelfde route moeten afleggen. Het is slim om van tevoren af te spreken wie welk huisdier meeneemt, welke vluchtroute(s) je neemt en waar je elkaar na het vluchten ontmoet. Dit zijn onderdelen van het vluchtplan. Je kunt meer lezen op de site van de brandweer. Mocht het niet mogelijk zijn om een dier te redden, breng dan jezelf in veiligheid. Probeer zo snel mogelijk bij de hulpdiensten te melden dat er nog een dier aanwezig is en waar deze zich ongeveer bevindt zodat ze gericht kunnen zoeken.
.

#GNvdD: Brandweer redt iguana uit brandende woning

Brand als je niet thuis bent

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat er brand uitbreekt terwijl jij niet thuis bent, maar je huisdier(en) wel. Veel mensen laten deuren openstaan om te voorkomen dat een huisdier vast komt te zitten, maar er wordt aangeraden deze te sluiten. Uiteindelijk zal de brandweer komen. Ga tussentijds nooit zelf naar binnen om een dier te redden, maar geef hulpdiensten alle informatie die nodig kan zijn om je dier te redden. De brandweer is getraind in het zoeken naar en redden van mens en dier.


Sticker om dierenlevens te redden

Stel dat je niet aanwezig bent terwijl de brandweer probeert een brand in jouw woning te blussen. Dan wil je ze toch graag wijzen op het feit dat je huisdier(en) aanwezig zijn. Het plakken van een sticker op de gevel, deur of raam van je huis, om de brandweer en eventuele hulpdiensten te wijzen op de aanwezigheid van dieren, zou dan een optie zijn. Het betreft hier een sticker die duidelijk maakt dat er nog huisdieren zijn. Het gaat dus niet om een waarschuwing voor een wakend dier, hoewel deze zeker wordt gewaardeerd door hulpdiensten. De meeste bekende stickers zijn al langere tijd online verkrijgbaar, zoals de noodsticker van de Sophia Vereeniging. Echter naar welk(e) dier(en) de brandweer moet zoeken wordt met deze sticker niet duidelijk. Voor € 2,- krijg je 2 stickers opgestuurd.
.

Red je dier en plaats een noodsticker

.
Er zijn wel stickers die de diersoort aangeven, maar dan per sticker. Je moet er dus meerdere van aanschaffen indien je meer dan 1 diersoort hebt. Volgens de site Red Mijn Huisdier (RMH) zijn hun stickers duidelijk, reflecterend en gaan ze 5 jaar mee. De prijs ligt met € 9,95 per sticker echter vrij hoog.
.

#GNvdD: Dieren in nood kunnen rekenen op de brandweer

.
Stickers waarbij invullen van diersoort en aantal wel mogelijk is bestaan wel. Vaak zijn deze alleen door inwoners van een bepaalde regio te verkrijgen, zoals de gratis crisissticker in Rotterdam. Het initiatief van de Partij van de Dieren om huisdierstickers ook gratis beschikbaar te stellen in Den Haag en Utrecht is helaas niet doorgegaan. De fractie van Partij Veilig Maastricht in de gemeenteraad van Maastricht heeft vorig jaar het stadsbestuur gevraagd om stickers gratis, net als in Rotterdam, beschikbaar te stellen. Het is nog niet duidelijk wat het antwoord van het bestuur van Maastricht is.
.

Partij voor de Dieren: Sticker helpt dieren uit de brand

.
In Vlaanderen lijkt het beter geregeld, daar kan men in bijna alle steden en gemeente een gratis huisdiersticker afhalen op het gemeentehuis.

Nieuwe sticker

Rutger de Klein ontwierp in 2018 een nieuwe sticker (zie de eerste foto van dit artikel). Deze laat de leden van de brandweer, politie of ambulance in één oogopslag zien welke en hoeveel dieren er in huis zijn. Rutger hoopt dat alle huishoudens met huisdieren een sticker aanschaffen. Aan RTL Nieuws vertelt hij:

“Elk dier verdient het om gezien te worden. En om – net als mensen – gered te worden. Je wil je huisdier toch niet aan zijn lot overlaten?”

Op de verkoopsite van Pet Resque is te lezen dat de sticker water- en UV-bestendig is. Je kunt met een watervaste merkstift aangeven welke dieren zich in de woning bevinden en hem vervolgens ergens opplakken of neerzetten. Hij kan eventueel ook in de meterkast worden opgehangen, omdat de brandweer bij brand zal proberen het gas uit te zetten. Door de warmte en rook is het echter wel mogelijk dat de sticker daar niet zichtbaar is. De sticker is te bestellen voor Є 2,99 (exclusief verzendkosten).

Bronnen:

AT-TV: Karen Soeters leert grote huisdieren redden met de brandweer (video)

©AnimalsToday.nl Aurora van de Loo


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.