Dieren komen geregeld in situaties terecht waarbij brandweerlieden een helpende hand toesteken. Zo haalde de brandweer dinsdagmiddag een hond uit het water in Waalwijk, in Numansdorp werd diezelfde dag een koe uit een sloot gehesen en in Hoorn herenigde de brandweer jonge zwaantjes met hun ouders. De reddingsacties leverden weliswaar een nat pak, maar ook veel bewondering op.

brandweer
Foto: © Mrs.Uit Photography/112Puttershoek

Het blijkt een drukke tijd voor de brandweer te zijn om dieren uit hun benarde posities te bevrijden. Was vorige week nog op AnimalsToday te lezen hoe de brandweer in Boskoop een kat uit het water redde en in Weert een bever uit een rioolbak, ook de afgelopen dagen hadden de hulpdiensten hun handen vol aan dieren die zich een beetje vergist hadden in hun vaardigheden.

Uitgeputte hond uit vijver gered

In Brabant moest dinsdag een hond uit een vijver worden gered. Hoewel honden gewoonlijk goed kunnen zwemmen, ging het de onfortuinlijke hond in Waalwijk minder goed af. Het dier raakte uitgeput en ging steeds kopje onder. Omstanders waarschuwden de brandweer, die gelukkig op tijd ter plaatse was. Een van de brandweermannen sprong in zijn ondergoed en T-shirt het water in en wist de hond op het droge te krijgen met behulp van een vangstok. Dit ging niet zonder slag of stoot, het dier was angstig en spartelde tegen. Eenmaal op de kant was de hond dolgelukkig en kreeg de brandweerman een luid applaus van de toeschouwers.

Een koe in de sloot | Foto: Rik Bos
Met vereende krachten lukte het de koe uit de sloot te krijgen | Foto: Rik Bos

Koe te water

Dat ook koeien soms een stapje te ver zetten, wellicht op zoek naar mals gras, blijkt uit de reddingsactie van de brandweer in Numansdorp, Zuid-Holland. Een koe was in de sloot terechtgekomen en kon er op eigen kracht niet uit. Een oplettende fietser zag het dier in de greppel en waarschuwde de hulpdiensten. Met vereende krachten lukte het de mensen van de brandweer en de eigenaar van de koe het zware dier weer omhoog te krijgen.

Zwaantjes herenigd met ouders

Jonge zwaantjes in het Noord-Hollandse Hoorn zijn woensdag eigenwijs op stap gegaan zonder hun ouders. De vijf jongelingen waren het water uitgegaan, de weg overgestoken en aan de andere kant weer het water ingegaan. Daar wordt echter aan de kademuren gewerkt, dus al die drukte maakte de dieren angstig. Ondertussen waren pa en ma zwaan achtergebleven en verder gezwommen. De brandweer ving de jonge zwanen en bracht ze terug naar hun ouders.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.