De afgelopen week ontving gemeente Oss 8.292 e-mails met de oproep af te zien van het verbod op buitenuitloop voor kippen. De gemeente wil in een nieuw bestemmingsplan onoverdekte buitenloop bij pluimveebedrijven verbieden, omdat ze meent hiermee de kans op vogelgriep te verkleinen.

Oss
Geen vrije uitloop meer voor kippen in Oss? | Foto: via CIWF

De afzenders van de e-mails zijn verbolgen over het plan dat ertoe leidt dat nieuwe biologische en vrije uitloopkippenbedrijven zich niet meer kunnen vestigen in Oss, en de kippen worden opgesloten in potdichte stallen. De e-mails werden verstuurd via de website van internationale dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming Nederland (CIWF). Geert Laugs, directeur CIWF Nederland:

”Hiermee gaat de gemeente Oss geheel tegen de trend in Nederland in en kiest voor minder dierenwelzijn. Bovendien vonden de grootste en gevaarlijkste uitbraken van vogelgriep in Nederland plaats op bedrijven waar dieren altijd binnen zitten, zoals Oss wil. Het plan is daarom absurd.”

De protestmail is nog steeds te versturen via deze link.

Omstreden
De aanname van de gemeente dat een verbod op onoverdekte uitloop een goede maatregel zou zijn tegen vogelgriep is zeer omstreden. Besmetting met vogelgriep is namelijk niet direct te relateren aan binnen of buitenlopen. In de dichte stallen van de vee-industrie, waar veel dieren dicht op elkaar leven, verspreidt het virus zich razendsnel en kan het zich ontwikkelen tot een ook voor mensen gevaarlijke variant. De plannen voor het verbod hebben al tot meer protesten geleid. De Dierenbescherming zegt in een brief aan het college van burgemeesters en wethouders dat de gemeente niet bevoegd is buitenloop te verbieden. GroenLinks Oss startte een petitie.

Persbericht Compassion in World Farming