Door de slechte weersverwachting kon op tweede paasdag het festival ‘Van de Straat‘ niet doorgaan, georganiseerd ter ere van Wereld Zwerfdierendag op 4 april. Het Zwerfdieren Festival werd verplaats naar zaterdag 2 juli (morgen), en vindt nu plaats in combinatie met de Erkemeder Hondendag.

Zwerfdieren Festival
Zwerfdieren Festival 2 juli in Zeewolde | Foto: via website Zwerfdieren Festival

Het is alweer de vierde editie van het Zwerfdieren Festival, georganiseerd door het Stray Animal Foundation Platform. In 2011 werd Wereld Zwerfdieren dag bedacht op een Nederlandse bijeenkomst over zwerfhonden. De daar aanwezige stichtingen zochten een manier om extra aandacht te vragen voor zwervende en dakloze honden en katten die wereldwijd onder erbarmelijke omstandigheden op straat overleven.

Outcasts
De organisatie richt zich op honden en katten die aan hun lot zijn overgelaten, zelf hun kostje moeten opscharrelen, geen medische verzorging krijgen en bloot staan aan weer, wind en de willekeur van mensen die ze minachten en/of mishandelen. Op de website van het Zwerfdieren Festival staat te lezen:

Zwerfdieren (het totale aantal zwerfkatten en –honden ligt wereldwijd boven de 1.000.000.000) worden in heel veel landen gezien als de outcasts van de samenleving en als ongedierte dat bestreden dient te worden. Gevolg hiervan is dat ze opgejaagd, getreiterd en mishandeld worden  zowel door bevolking als door overheden. Zo worden ze in sommige landen door overheden bestreden met gif.  Het toedienen  van Strychnine als verdelgingsmiddel  is geen zeldzaamheid. Dood door strychnine is een afschuwelijke dood.

Ook worden zwerfdieren vaak  afgeschoten, in brand gestoken of doodgeknuppeld. In Spanje worden Galgo’s (Spaanse jachthonden) traditioneel in de boom gehangen wanneer ze te oud worden voor de jacht (en dit is vaak al rond hun derde jaar het geval omdat ze dan te langzaam voor de jacht worden).”

Oplossingen
De oplossingen voor het zwerfdieren probleem zijn in theorie heel simpel, aldus de organisatie: castratie van de dieren, terugplaatsing en het betrekken van de bevolking bij de aanpak. Met name dat laatste vergt veel moeite, bijvoorbeeld omdat het in sommige culturen ingebakken zit dat het ‘macho’ is om een dier te mishandelen. Ook speelt armoede een grote rol, waardoor de meerwaarde van dieren al snel uit het oog wordt verloren en ze behandeld worden als vuilnis.

Vrolijke bijeenkomst
Om deze vreselijke omstandigheden van zwerfdieren wereldwijd onder de aandacht te brengen wordt het Zwerfdieren Festival georganiseerd; een vrolijke en ludieke bijeenkomst voor baasjes en andere dierenliefhebbers. Het festival geeft voorbeelden van wat er allemaal gedaan kan worden en al bereikt is in de strijd tegen de ellende van zwerfdieren. De bezoekers kunnen kennismaken met de organisaties die zich het lot van zwerfdieren aantrekken, er zijn workshops en lezingen, stands met dierenbenodigdheden en vooral veel honden, want het festival wordt dit jaar gecombineerd met de Erkemeder Hondendag.

Locatie
Het Zwerfdieren Festival vindt plaats tussen 11 en 17 uur op het Erkemederstrand aan de Erkemederweg 79, 3896 LB Zeewolde (Flevoland). Het strand heeft meerdere ingangen en parkeerplaatsen, let op de borden. Toegang tot het festival (inclusief parkeerkosten) is voor een volwassene € 5,- Kinderen hebben gratis toegang.

Alle opbrengsten van het festival gaan naar projecten voor zwerfdieren wereldwijd:

■ Castratie/sterilisatie projecten voor zwerfdieren in binnen- en buitenland
■ Educatie over de verantwoordelijkheid ten opzichte van zwerfdieren met als einddoel mentaliteitsverandering
■ Medicatie en andere zorgproducten voor asieldieren in landen met grote armoede en gebrek aan deze middelen.
■ Speciaal project voor Nederlandse zwerfkatten

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel