Zes jaar geleden werd Browser aangesteld als de bibliotheekkat van White Settlement in Texas (VS), om iets te doen tegen de overlast van knaagdieren. De kat werd al snel de bibliotheekmascotte,  maar toen onlangs besloten werd dat gemeentemedewerkers hun puppy’s niet mee mochten nemen naar het werk reageerden zij dat af op Browser: hij moet weg uit de bibliotheek.

bibliotheekkat
Bibliotheekkat Browser | Foto: via wslibrary/Instagram

Na zijn gemeentelijke aanstelling in 2010 als muizenvanger bleek dat probleem al snel opgelost te zijn. Browser deed zijn werk naar behoren en daarnaast raakte de kat ook steeds meer thuis in de bibliotheek. Bibliotheken of boekwinkels zijn ideaal voor katten want het is er relatief rustig, ze krijgen veel aandacht van de bezoekers en er zijn genoeg hoekjes te vinden om ongestoord te slapen of voor een beetje privacy.

Browser dacht er net zo over en werd al snel de publiekslieveling van de bezoekers en een gewaardeerde collega van de bibliotheekmedewerkers. Maar toen sloeg het noodlot toe. Na een afwijzing van een verzoek van gemeenteambtenaren om hun puppy’s mee te kunnen nemen naar de werkplek reageerden zij zuur dat Browser wel in de bibliotheek mocht wonen, en dat zonder enige repercussie. En zo werd medio juni besloten dat de bibliotheekkat binnen 30 dagen het pand, zijn thuis, moet verlaten.

Hekel aan katten
Volgens gemeenteraadsleden Paul Moore en Elzie Clements moet Browser weg omdat er ook klachten zouden zijn die met allergie te maken hebben. Maar burgemeester Ronald White van White Settlement steunt de kat:

“Deze kat is iets heel anders dan de beslissing dat ambtenaren hun puppy’s niet mee mogen nemen naar het gemeentehuis. De raadsleden hebben dit op eigen houtje doorgedrukt omdat ze een hekel hebben aan katten.”

Lillian Blackburn, voorzitter van Friends of the White Settlement Public Library, betreurt het besluit ook:

“Zelf heb ik geen dieren, maar deze kat is zo vriendelijk en lief en geeft zoveel mensen een prettig gevoel dat het een schande is om hem weg te halen.”

Voorstanders van Browser zetten een petitie op die inmiddels door ruim 11.000 mensen werd ondertekend. Zij wijzen erop dat de kat niet alleen nuttig is als muizenvanger, maar dat Browser er ook voor zorgt dat kinderen met plezier naar de bibliotheek gaan.

Have you heard about Browser the library cat??? He has inhabited the public library in White Settlement, Texas,for 6 years. Despite Browser the library cat has being beloved by library workers and patrons, the White Settlement City Council voted last week that Browser had to go! So please help sign the petition!!! I’m currently hosting he contest so the direct link to the petition is on my personal account @houseoftomo and I will put this link in Da Vinci’s bio as soon as the contest ends They are asking for 5000 signatures and come on, COI community! We can’t let this happen to Browser! How can you kick out the poor kitty out of the library!!! So please help spreading the words about this petition!! And if you google “browser the library cat”, you can find the articles and read more about it! Let’s show the White Settlement city councils not to mess with crazy cat ladies and men! #help #petition #browserthelibrarycat #whitesettlement #texas #library #animalrights #animallover #animallovers #crazycatlady #cat #cats #coi #coicommunity #crazycatman

Een foto die is geplaatst door Da Vinci, Einstein,Shakespeare (@davinci_mainecoon) op

Laatste kans
Op 12 juli is er opnieuw een raadsvergadering. De burgemeester hoopt op een laatste kans, want twee dagen daarna verloopt de deadline en moet Browser weg zijn uit de bieb. Volgens sommige inwoners van White Settlement zou de uitkomst van het ‘gevecht’ rond Browser zelfs van invloed kunnen zijn op het lokale stemgedrag tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november.

UPDATE: Op de dag van publicatie van dit artikel is alsnog besloten dat Browser mag blijven!

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel