Wat doe je wanneer een paard of koe te water raakt en vast blijft zitten in de sloot? Hoe krijg je het dier er op een veilige manier weer uit? Of hoe red je een dier uit een brandende stal? Vragen waarmee de brandweer regelmatig te maken krijgt. Horse Rescue Team biedt cursussen aan brandweerkorpsen om grote huisdieren op een veilige manier – voor zowel het dier als voor de hulpverlener – te kunnen redden.

brandweer grote huisdieren
Karen Soeters met het korps van Spijkerboor en trainer Harko Kwakernaat

Harko Kwakernaat, al 30 jaar brandweerman, richtte in 2007 het Horse Rescue Team op, omdat er te weinig werd ondernomen op het gebied van het redden van grote huisdieren. Hij ontwikkelde de cursus Redden van Grote Huisdieren, waarbij het gaat om het uitvoeren van de juiste handelingen bij incidenten als een paard of koe in de sloot, een evacuatie van een stal bij brand, een verkeersongeval waarbij een paard in de trailer bij betrokken is, en meer van dergelijke situaties.

Karen Soeters mocht meedoen met één van de trainingen, samen met het brandweerkorps van Spijkerboor (Noord-Holland). Gewapend in een echt brandweerpak heeft Karen geleerd hoe je een paard moet redden uit bijvoorbeeld de sloot of een brandende stal. Bekijk hieronder de reportage:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Boek: ‘Eerst denken, dan redden’
Meer weten over dit belangrijke onderwerp? Harko Kwakernaat heeft een boek geschreven over het redden van grote huisdieren, wat onlangs is uitgekomen: “Eerst denken, dan redden”. Het boek is hier te bestellen.

grote huisdieren

©AnimalsToday.nl Monique van Dijk Armor