Turkije kent, zoals veel andere zuidelijke landen, een gigantisch zwerfdieren probleem. Miljoenen honden en katten trachten te overleven onder vaak barre omstandigheden. Stichting ActieZwerfhonden probeert hier wat aan te doen door het organiseren en financieren van sterilisatiecampagnes onder zwerfdieren.

ActieZwerfhonden
Foto: ActieZwerfhonden

De stichting heeft niet de illusie dat zij alle zwerfdieren zal kunnen steriliseren. Echter tijdens de campagnes van de stichting worden ook plaatselijke dierenartsen opgeleid om het werk na het vertrek van haar team voort te zetten. De campagnes dienen ook als voorbeeld van hoe het wel moet. Uiteindelijk is de bedoeling dat Turkse overheid en dierenwelzijn organisaties zelf op grote schaal dieren gaan steriliseren.

Deze week, 18 november, zijn dierenarts Murat Bekhan en zijn team naar Cunda vertrokken voor de vierde door ActieZwerfhonden gefinancierde sterilisatiecampagne. Op het programma staat de sterilisatie van 125 katten en 25 honden. De komende maanden zal het team nog drie keer naar Cunda gaan om nog zo’n 300 katten en 50 honden te steriliseren. In eerdere campagnes zijn 343 katten en 88 honden gesteriliseerd.

Uiteindelijk zullen alle (zwerf)honden en –katten van Cunda gesteriliseerd zijn en komt er een eind aan de zwerfdierenoverbevolking.

ActieZwerfhonden sterilisatieproject
Foto: ActieZwerfhonden

Op Cunda hebben de zwerfdieren het goed. De inwoners accepteren ze en er valt zoveel af van de visvangst dat de dieren genoeg te eten hebben. Hun ongebreidelde voortplanting heeft wel gezorgd voor een te groot aantal dieren per m2 en daardoor een snelle verspreiding van besmettelijke ziektes als niesziekte. Tijdens de campagnes proberen onze artsen ook zoveel mogelijk zieke dieren te behandelen.

Ondanks dat het land een goede dierenwelzijnswet heeft die ook het vangen, steriliseren en weer vrijlaten van zwerfdieren voorschrijft als de enige correcte manier om de problematiek aan te pakken, gaan gemeentes hun eigen gang en worden de dieren gedood, opgesloten of in onbewoonde gebieden gedumpt.

Dat dit, net als het naar Nederland halen van buitenlandse zwerfdieren, niet bijdraagt aan een vermindering van het aantal zwerfdieren bewijst de praktijk. Met Cunda willen wij gaan bewijzen dat ook in Europa het vangen, enten, steriliseren en weer vrijlaten echt helpt om het aantal zwerfdieren af te laten nemen.

Linda Taal, Stichting  ActieZwerfhonden