Een man is doodgeschoten tijdens de traditionele opening van het Belgische jachtseizoen op eenden. In Ploegsteert, nabij de Franse grens, werd de 65-jarige man geraakt door een schot uit het jachtgeweer van een jager. Die zou van zijn krukje gevallen zijn en daarbij het dodelijke schot gelost hebben.

jachtseizoen
Start eendenjacht België kost man het leven | Foto: publiek domein

De politie heeft volgens de Belgische media een toxicologisch onderzoek gedaan, vermoedelijk om te kijken of de schutter onder invloed was van alcohol of drugs.

De officiële lezing is dat de jager in Ploegsteert, provincie Henegouwen, bij de traditionele opening van het jachtseizoen op eenden (15 augustus, Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart) op een krukje zat dat wankelde, en dat hij tijdens het verliezen van zijn evenwicht per ongeluk de trekker overhaalde. Het schot raakte het slachtoffer in zijn zij en reanimatie door hulpdiensten mocht niet meer baten. Er was een twintigtal mensen mensen aanwezig toen het jachtongeluk plaatsvond.

Het parket van Doornik onderzoekt of er sprake is van ‘onvrijwillige doodslag’, waarbij dus wordt gekeken of de schutter iets te verwijten valt wat onbedoeld leidde tot de dood van het slachtoffer. Het wapen is in beslag genomen.

jachtseizoen
Zijn jagers altijd nuchter? | Foto: publiek domein

Borreltje?
Het is triest dat er iemand om het leven is gekomen door een schot uit een jachtgeweer. Alleen zijn er door het ‘toxicologisch onderzoek’ wel vragen gerezen als: wordt er voor de jacht wel eens een borreltje gedronken? Zijn jagers altijd nuchter? Wie controleert of iemand met een geladen jachtgeweer niet onder invloed is? En tot slot heel achterdochtig: wordt er wel eens iets door de vingers gezien?

Legitieme (journalistieke) vragen waarop we antwoorden gaan zoeken. Want onder invloed rondlopen met een geladen geweer staat gelijk aan dronken de weg op; het risico op een jachtongeluk is enorm. En het is onacceptabel wanneer dieren wel geraakt worden maar nog niet dood zijn, omdat de schutter minder nauwkeurig kan richten. Deze dieren vluchten en gaan een langzame, pijnlijke dood tegemoet, of worden alsnog verscheurd door de hond(en).

jachtseizoen
Foto: Angelique Lagarde/Animals Today

We hopen dat er toereikende sociale controle is tussen jagers onderling en dat bovenstaande vragen uiteindelijk op niets gebaseerd blijken te zijn.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel