In het Belgische Lubbeek in Vlaams-Brabant is gisteren een vrachtwagen met 200 varkens gekanteld. Het transport was onderweg naar het slachthuis, toen de vrachtwagen in de Putstraat verongelukte. 50 varkens hebben het niet overleefd, direct door het ongeluk, of later door een spuit van de veearts.

Lubbeek
50 varkens komen om bij ongeluk met truck in Lubbeek | Foto: screenshot video ROB-tv/Facebook

Waarom het varkenstransport op zijn zijkant belandde is vooralsnog niet bekend, maar een geladen vrachtwagen kantelt niet zomaar. Vaak gaat daar een plotselinge manoeuvre aan vooraf, bijvoorbeeld wanneer de chauffeur een ruk aan het stuur geeft omdat hij wordt afgesneden door een andere weggebruiker. Er kan sprake zijn van roekeloos rijgedrag, zoals een te hoge snelheid. Of misschien raakte de vrachtwagen van de weg en kwam hij terecht in een zachte berm. Wellicht was er een technisch probleem, of de chauffeur zat te appen.

ROB-tv plaatste onderstaande trieste beelden op Facebook, waarop zowel veel dode als nog levende varkens te zien zijn:

De varkens die konden lopen zijn door politie en brandweer bijeengedreven en alsnog afgevoerd. De chauffeur kwam er van af met lichte verwondingen en is naar het ziekenhuis gebracht.

Geen water
Direct na het ongeluk gingen vrijwilligers van Forrest&Friends en Bite Back richting Lubbeek, in de hoop iets voor de varkens te kunnen betekenen. Een van hen schrijft op Facebook dat ze zag hoe een varken van de dorst lekkende diesel dronk, omdat de nog levende dieren geen water mochten van de veearts:

“Het varken lag in de diesel die uit de vrachtwagen sijpelde en dronk daarvan. Ik duwde haar aan de kant en troostte haar, ze kalmeerde een beetje. Wat verder lag een ander varken, ze had al wat gewroet en hijgde minder maar ze was duidelijk (nog) jonger. Ook haar troostte ik. Het eerste varken bleef maar naar de diesel gaan (lees: sluipen, strompelen), dus overtuigde ik 3 brandweermannen haar op het gras te leggen.”

Het varken werd gekeurd om alsnog naar de slacht te gaan:

“…de veearts bekeek haar snel, zei dat ze niet gewond was en dat ze op het transport mocht. Ik liep naar hem, zei dat ik haar been had horen kraken, dat ze diesel had gedronken, … maar ze moest mee.”

Andere varkens kregen een spuit van de veearts:

“We vroegen tijd om dierenwelzijn te bellen, we vroegen hen om ons het werk van een opvang te laten doen, we wilden de veearts erbij maar ze waren standvastig. De veearts haalde glazen flesjes en spuit uit zijn wagen en begon aan zijn verwoestend werk.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel